Αυτός είναι ο ακριβότερος δρόμος στον πλανήτη

Δρόμος Αφρική

Στην κορυφή της λίστας με τους ακριβότερους δρόμους του κόσμου φιγουράρει ένας αυτοκινητόδρομος που συνδέει δύο πόλεις στη μακρινή Ουγκάντα.

Μπορεί η αφρικανική ήπειρος να μην είναι γνωστή για την… ποιότητα του οδικού δικτύου της, ωστόσο, έχει την τύχη και την τιμή να φιλοξενεί τον ακριβότερο δρόμο που έχει κατασκευαστεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πρόκειται για αυτοκινητόδρομο ο οποίος συνδέει δύο πόλεις της Ουγκάντα και συγκεκριμένα την πρωτεύουσα Καμπάλα με το Διεθνές Αεροδρόμιο της Εντέμπε.

Αφρική αυτοκινητόδρομος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί λοιπόν το μήκος του αυτοκινητόδρομου να μην υπερβαίνει τα 52 χιλιόμετρα, ωστόσο, το συνολικό κόστος κατασκευής του τον κατατάσσει στην κορυφή της λίστας με τους ακριβότερους δρόμους του πλανήτη.

Για του λόγου το αληθές, το Kampala-Entebbe Expressway κόστισε στην κυβέρνηση της Ουγκάντας 476 εκατομμύρια δολάρια ή αν προτιμάτε 9,2 εκατομμύρια δολάρια για κάθε χιλιόμετρο ασφάλτου.

Αφρική αυτοκινητόδρομος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμέσως επόμενος δρόμος στη λίστα με τους ακριβότερους ολόκληρου του πλανήτη κόστισε 7,8 εκατομμύρια δολάρια/χιλιόμετρο, ενώ ο μέσος όρος σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ξεπερνά τα 2,84 εκατομμύρια δολάρια/χιλιόμετρο.

Επιστρέφοντας στον Kampala-Entebbe Expressway, ο αυτοκινητόδρομος διαθέτει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και συνολικό μήκος 51,36 χιλιόμετρα. Τμήμα του συγκεκριμένου αυτοκινητοδρόμου αποτελεί και η μεγαλύτερη γέφυρα της Ουγκάντα με μήκος 1.400 μέτρα, ενώ συνολικά μετρά 19 υπέργεια τμήματα και γέφυρες με 2,77 χιλιόμετρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αφρική αυτοκινητόδρομος

Την κατασκευή του Kampala-Entebbe Expressway ανέλαβε μια κινεζική κοινοπραξία εταιρειών, ενώ κινεζικά ήταν και τα κεφάλαια που εν μέρει τη χρηματοδότησε, με την κυβέρνηση της Ουγκάντα να αποπληρώνει το ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα 40 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ