Αυτό είναι το αυτοκίνητο των 6.000 ευρώ που φορτίζει από τον ήλιο

solar city car

Με όπλα του την προσιτή τιμή, την ευελιξία, αλλά και τη δυνατότητα οδήγησης του δίχως δίπλωμα αυτοκινήτου, το ηλιακό μικροαυτοκίνητο θέλει να παίξει σημαίνοντα ρόλο στον τομέα της αστικής κινητικότητας.

Με γοργούς ρυθμούς πληθαίνουν οι προτάσεις αστικής κινητικότητας, με πρωταγωνιστές κάποια λιλιπούτεια οχήματα που μπορούν να ελιχθούν απρόσκοπτα εντός των στενών των πόλεων, απαλλάσσοντας τους οδηγούς από το άγχος της εύρεσης μιας θέσης στάθμευσης.

Πρόκειται για τα ηλεκτρικά microcars που γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα στους δρόμους της Ευρώπης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το διθέσιο Solar City Car, της δανέζικης start-up Squad Mobility, το οποίο αριθμεί μόλις λίγους μήνες παρουσίας στην αγορά της Γηραιάς Ηπείρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
solar city car

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, μεγάλο προσόν του τετράκυκλου αποτελεί το γεγονός ότι στην οροφή του φέρει φωτοβολταϊκό πάνελ που επιτρέπει τη συλλογή της ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο αυτονομία κίνησης ύψους 20 χλμ.

Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, δεδομένου ότι η μέση ημερίσια χρήση των microcars στην Ευρώπη περιορίζεται στα 12 χλμ., σύμφωνα με τη Squad Mobility.

Η ηλιακή ενέργεια του ήλιου, ωστόσο, δεν αποτελεί τη μοναδική «πηγή» για την κίνηση του Solar City Car, μιας και υπάρχουν και τέσσερις ανταλλάξιμες (swappable) μπαταρίες (1,6 kWh έκαστη).

solar city car
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνολική ενεργειακή χωρητικότητά τους ανέρχεται σε 6,4 kWh, εξασφαλίζοντας έως και 100 χλμ. αυτονομίας, με τη φόρτιση να γίνεται εύκολα μέσω μιας απλής οικιακής πρίζας.

Αναφορικά με την κίνηση του μοντέλου φροντίζουν δύο ηλεκτροκινητήρες συνδυαστικής απόδοσης 5,5 ίππων που χαρίζουν στο τετράκυκλο μέγιστη τελική ταχύτητα 45 χλμ./ώρα.

Περί διαστάσεων το μήκος ανέρχεται σε μόλις 2,0 μέτρα, το πλάτος σε 1,2 μ. και το ύψος σε 1,6 μ., την ίδια ώρα που η… ζυγαριά δείχνει μόλις 350 κιλά.

solar city car

Κατά την εξέλιξη του Solar City Car έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ασφάλειας, για το οποίο φροντίζει σε σημαντικό βαθμό ένα αλουμινένιο σωληνωτό πλαίσιο. Το τελευταίο, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν προστατεύει μόνο τους επιβάτες, αλλά και το ηλιακό πάνελ της οροφής.

Στο εσωτερικό απουσιάζουν οι πολλές ανέσεις (βλ. οθόνη αφής), εξαιρουμένου του aircondition, το οποίο ωστόσο ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
solar city car

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το Solar City Car ανήκει στην κατηγορία οχημάτων L6 κάτι που σημαίνει ότι σε πολλές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας - οδηγείται με δίπλωμα μοτοποδηλάτου και από άτομα ηλικίας 16 ετών. Η τιμή του οχήματος στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ξεκινά από τα 6.250 ευρώ.

Το τετράκυκλο της Squad Mobility διατίθεται, τέλος, και σε 4θέσια έκδοση (τύπος οχήματος L7), αν και οι πίσω θέσεις κρίνονται φιλόξενες μόνο για παιδιά ανώτατου ύψους 1,25 μ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ