Είναι το αυτοκίνητό σου σε κακή κατάσταση; -Πότε κινδυνεύεις με φυλάκιση

παλιό αυτοκίνητο

Αμέτρητα είναι τα αυτοκίνητα-παγίδες που κυκλοφορούν παράνομα στον δρόμο, με τους οδηγούς τους να αγνοούν ότι μπορούν να μπουν σε μεγάλους μπελάδες.

Εξουθενωτικές είναι οι ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τις περιπτώσεις επικίνδυνης οδήγησης, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να δοθεί επιτέλους τέλος στην απώλεια ανθρώπινων ζωών στην άσφαλτο.

Οι παραβάσεις που μπορεί να στείλουν έναν οδηγό ακόμα και στη φυλακή περιγράφονται στο Άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα και αφορούν -μεταξύ άλλων- την οδήγηση μολονότι ο οδηγός δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών, την υπερβολική ταχύτητα και την οδήγηση σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
επικίνδυνο αυτοκίνητο

Αυτό, ωστόσο, που πολλοί αγνοούν είναι ότι στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται αναφορά και στην οδήγηση οχήματος που είναι τεχνικά ανασφαλές. Δηλαδή, βρίσκεται σε κατάσταση η οποία δεν διασφαλίζει ότι είναι σε θέση να κινείται με ασφάλεια, δίχως να συνιστά απειλή για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Η παρουσία τέτοιων οχημάτων στον δρόμο μόνο σπάνια δεν είναι. Καθημερινά βλέπουμε να κυκλοφορούν στους δρόμους αυτοκίνητα-παγίδες θανάτου, οι οδηγοί των οποίων έχουν ξεχάσει τι… πάει να πει συντήρηση.

Όπως ορίζει ο το άρθρο 290Α, εφόσον κριθεί ότι από την οδήγηση ενός οχήματος που είναι τεχνικά ανασφαλές μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει στον οδηγό ποινή φυλάκισης έως 3 έτη.

επικίνδυνο αυτοκίνητο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση που από την οδήγηση ενός οχήματος-παγίδα μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

Εφόσον έχει ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις ο οδηγός τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη, και σε περίπτωση πρόκλησης θανάτου άλλου η κάθειρξη είναι διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ