Αυτά είναι τα αυτοκίνητα που θα παρκάρουν δωρεάν στην Αθήνα μέχρι το 2024

parking

Από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου για τη στάθμευση στις ελεγχόμενες ζώνες των δήμων θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται όσοι έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στα «πράσινα» αυτοκίνητα.

Με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των οχημάτων στις κεντρικές κυκλοφοριακές αρτηρίες των πόλεων, αλλά και τη διευκόλυνση των πολιτών/επισκεπτών στην εξεύρεση στάθμευσης ορισμένοι δήμοι εφαρμόζουν το λεγόμενο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.).

Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους σε οριοθετημένες θέσεις, πληρώνοντας ένα αντίτιμο, το ύψος του οποίου είναι ανάλογο του χρόνου στάθμευσης. Ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης έχουν μεταξύ άλλων ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2021, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, επέτρεψε στους κατόχους αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ή υβριδικών με εκπομπές CO2 έως και 50 γρμ./χλμ. να παρκάρουν δωρεάν τα οχήματά τους εντός των διοικητικών ορίων όπου υπάρχουν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης

Η ισχύ του εν λόγω μέτρου-κινήτρου θα εξέπνεε το στις 31/12/2022, αλλά τελικά πήρε παράταση έως τις 31/12/2024 μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου . 5007/2022 με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» (ΦΕΚ Α’/241/2022).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται «από την 1η.1.2021 έως την 31η.12.2024, εντός των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθµού όπου υπάρχουν θέσεις ελεγχόµενης στάθµευσης µε πληρωµή, τα Η/Ο µηδενικών ή χαµηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλµ. απαλλάσσονται από την καταβολή τέλους στάθµευσης. Οι περιορισµοί ως προς τη διάρκεια της στάθµευσης συνεχίζουν να ισχύουν και για Η/Ο µηδενικών ή χαµηλών ρύπων έως 50γρ CO2/χλµ.»

στάθμευση αυτοκινήτων στην Αθήνα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι να τυπώσουν το ειδικό σήμα, το οποίο μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά και εν συνεχεία να το τοποθετούν μέσα από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου κάθε φορά που σταθμεύουν σε ελεγχόμενη ζώνη.

Η προμήθεια του σήματος αποτελεί μία ιδιαίτερα απλή διαδικασία η οποία πραγματοποιείται μέσω του gov.gr (πατήστε εδώ). Για την έκδοση θα χρειαστούν:

- Τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet για την επιβεβαίωση των στοιχείων
- Τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος

Για τον έλεγχο εγκυρότητας θα χρειαστούν

- είτε τον σύνδεσμο επιβεβαίωσης της προσωρινής άδειας
- είτε τον κωδικό επιβεβαίωσης
- είτε το QR code

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ