Ποια αυτοκίνητα θα παρκάρουν δωρεάν στην Αθήνα από την 1η Ιανουαρίου 2024

πάρκινγκ στους δρόμους

Δίχως καμιά επιβάρυνση θα σταθμεύουν τα ΙΧ τους καθόλη τη διάρκεια του νέου έτους όσοι οδηγοί κατέχουν συγκεκριμένα αυτοκίνητα.

Σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των οδηγών έχει εξελιχθεί το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.) σε πολλούς Δήμους της Ελλάδας, με σκοπό να βελτιώσει την πρόσβαση των διερχόμενων οχημάτων στις κεντρικές κυκλοφοριακές αρτηρίες των πόλεων και να διευκολύνει τους πολίτες/επισκέπτες στην εξεύρεσή θέσεων στάθμευσης.

Στην Αθήνα, η λειτουργία του Σ.Ε.Σ. περιλαμβάνει 12 συνολικά ζώνες (περιοχές) μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και 4 βασικές κατηγορίες θέσεων στάθμευσης για οχήματα (επισκεπτών, μόνιμων κατοίκων, ειδικών θέσεων και δίκυκλων).

ελεγχόμενη στάθμευση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, το σύστημα καλύπτει 3.643 θέσεις επισκεπτών, οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν χρόνο με 3 τρόπους:

  • Μέσω της εφαρμογής myathenspass και την χρήση πιστωτικής κάρτας
  • Μέσω POS σε όλα τα εξουσιοδοτημένα περίπτερα ή καταστήματα
  • Με την αγορά ξυστής κάρτας

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια αυτοκίνητα που καθόλη τη διάρκεια του 2024 δεν θα χρειάζεται να αγοράσουν χρόνο, καθώς επωφελούνται από δωρέαν στάθμευση στις θέσεις των επισκεπτών. Πρόκειται για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και τα υβριδικά που εκπέμπουν έως 50 γρ.CO2/χλμ.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι να τυπώσουν ειδικό σήμα, το οποίο μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά και εν συνεχεία να το τοποθετούν μέσα από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου κάθε φορά που σταθμεύουν σε ελεγχόμενη ζώνη.

Η προμήθεια του σήματος αποτελεί μία ιδιαίτερα απλή διαδικασία η οποία πραγματοποιείται μέσω του gov.gr (πατήστε εδώ). Για την έκδοση θα χρειαστούν:

  • Τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet για την επιβεβαίωση των στοιχείων
  • Τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος

Για τον έλεγχο εγκυρότητας θα χρειαστούν

  • είτε τον σύνδεσμο επιβεβαίωσης της προσωρινής άδειας
  • είτε τον κωδικό επιβεβαίωσης
  • είτε το QR code

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ελεύθερης στάθμευσης στους δρόμους της Αθήνας έληγε στις 31/12/2022, αλλά τελικά τον Ιανουάριο του 2023, πήρε παράταση έως τις 31/12/2024 μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου . 5007/2022 με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» (ΦΕΚ Α’/241/2022).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ