Αυτά είναι τα αυτοκίνητα που «σηκώνουν» οι κλέφτες -Ποια και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι κλέφτες αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια έχουν εκσυγχρονιστεί, αφού σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, δύο στις τρεις κλοπές ολοκληρώνονται έπειτα από αναπαραγωγή του σήματος που εκπέμπει ο μηχανισμός του κλειδιού.
Τα συστήματα keyless entry επιτρέπουν την πρόσβαση χωρίς κλειδί και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας στους οδηγούς την ευκολία να ξεκλειδώνουν και να εκκινούν το αυτοκίνητό τους χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν το κλειδί από την τσέπη τους.
Ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του οργανισμού Crime Survey for England and Wales (CSEW), στο διάστημα Μάρτιος 2023 -Μάρτιος 2024, το 58% των κλοπών αυτοκινήτων πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση μηχανισμών που αναπαράγουν το σήμα που εκπέμπουν τα εν λόγω συστήματα στα κλειδιά των αυτοκινήτων.
BUY NOW

Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι άκρως ανησυχητικός για τις τοπικές αρχές, αφού αν γυρίσουμε πίσω στο 2019, μόλις το 14% των κλοπών πραγματοποιούνταν με αυτόν τον τρόπο. Σήμερα, η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει στους κλέφτες να χρησιμοποιούν high-tech μεθόδους, αποφεύγοντας τους παραδοσιακούς τρόπους διάρρηξης, όπως το σπάσιμο των παραθύρων.
Η κυβέρνηση προτείνει πλέον να καταστεί παράνομη η χρήση συσκευών οι οποίες διευκολύνουν την κλοπή αυτοκινήτων που έχουν κλειδιά με τεχνολογία keyless. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία (Wireless Telegraphy Act 2006), η χρήση των μηχανισμών παρεμβολής σήματος (signal jammers) έχει ήδη κηρυχθεί παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύντομα λοιπόν, όποιος βρεθεί να έχει στην κατοχή του μία τέτοια συσκευή, θα πρέπει να αποδείξει ότι την προορίζει για νόμιμη χρήση, όπως για παράδειγμα για την ενίσχυση του σήματος κινητής τηλεφωνίας, σε περιοχές με κακή λήψη.
Η ραγδαία αύξηση των κλοπών που βασίζονται στο «χακάρισμα» της τεχνολογίας keyless entry καθιστά επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα ασφάλειας, τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και σε επίπεδο νομοθεσίας.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ