Ουκρανικά ATVs: Αυτοί είναι οι εκτελεστές των ρωσικών αρμάτων

Ουκρανικά ATVs αυτοί είναι οι εκτελεστές των ρώσικων τανκ

Εκατοντάδες είναι τα άρματα μάχης που έχει χάσει η Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία, χάρη στην ευελιξία και την ταχύτητα που προσφέρουν τα στρατιωτικά ATVs που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.

Η σθεναρή αντίσταση του ουκρανικού στρατού απέναντι στον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό της Ρωσίας έχει αδιαμφισβήτητα εκπλήξει όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιχειρησιακή ικανότητα των Ουκρανών οφείλεται στις ευέλικτες τακτικές που ακολουθούν στο πεδίο της μάχης, σε ένα καταστροφικό «παιχνίδι» του... ποντικού με τη γάτα που έχει πληγώσει το γόητρο της Ρωσίας και το ηθικό του στρατού της, ενώ έχει οδηγήσει σε απώλειες που μετριούνται πλέον σε εκατοντάδες άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα.

Τα drones που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί έχουν παίξει αναμφίβολα τον δικό τους μεγάλο ρόλο, όπως φυσικά και οι «σήμα κατατεθέν» αντιαρματικές ρουκέτες που έχουν γίνει πραγματικός εφιάλτης για ρώσικα τανκ και λοιπά οχήματα.

Μεγάλο ρόλο στα γρήγορα και αποδοτικά χτυπήματα των Ουκρανών απέναντι στους Ρώσους εισβολείς φαίνεται να παίζουν και τα στρατιωτικά ATVs που έχουν στην κατοχή τους, τα οποία και έχουν εξοπλιστεί με το ουκρανικής εξέλιξης και κατασκευής οπλικό σύστημα αντιαρματικών πυραύλων Stugna-P. Μάλιστα, με τον αντιαρματικό πύραυλο Stugna-P, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Skif», οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει πλήγματα ακόμη και σε ρώσικα ελικόπτερα, χάρη στο σύστημα καθοδήγησης με λέιζερ που φέρει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως Οχήματα Παντός Εδάφους (All Terrain Vehicle -ATV), τα ATVs έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν γρήγορα έδαφος, σχεδόν ανεξάρτητα από το τερέν που βρίσκεται κάτω από τους τροχούς τους. Παράλληλα λόγω των μικρών διαστάσεων τους δίνουν τη δυνατότητα για γρήγορο και αποδοτικό καμουφλάρισμα σε περίπτωση που αυτό χρειάζεται, ενώ η ευελιξία και η ταχύτητα τους σε δύσκολο τερέν είναι το δικό τους μεγάλο «όπλο» αέναντι στη θωράκιση και τα ανώτερα οπλικά συστήματα των τανκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ATVs που βλέπετε στις φωτογραφίες φαίνεται να αποτελούν μέρος των οχημάτων της 93ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Kholodniy Yar», η οποία πιστεύεται ότι αξιοποιεί τα εν λόγω ATVs και για την ανάπτυξη drones. Η εν λόγω ταξιαρχία, από τις ικανότερες μονάδες του ουκρανικού στρατού, χρησιμοποιεί ATVs από το 2018, για μεταφορά προσωπικού και του συγκεκριμένου αντιαρματικού συστήματος και γνωρίζει καλά τις δυνατότητες τους. Αναφορικά με τον κατασκευαστή πιθανότητα τα ATVs είναι της αμερικάνικης Polaris ή της Καναδικής Can-Am με τις δύο εταιρείες να διαθέτουν γκάμες πλήρως προσαρμοσμένες στις ανάγκες ενός σύγχρονου στρατού.

Να σημειωθεί επίσης ότι ανάμεσα στις ενισχύσεις που λαμβάνει τον τελευταίο καιρό ο στρατός της Ουκρανίας είναι και η παροχή ATVs με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για την παροχή υβριδικών, ακόμη και αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. Τα τελευταία είναι ιδανικά για ενέδρες αλλά και για επιχειρήσεις που απαιτούν... ησυχία, ενώ λόγω της σημαντικά χαμηλότερης θερμότητας που εκπέμπουν, έναντι εκείνων που φέρουν θερμικό μοτέρ, το ανιχνεύσιμο ίχνος τους είναι πολύ χαμηλό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ