Αυτό είναι το όχημα που έκανε βόλτα ο Κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη

Κυριάκος Μητσοτάκης αυτόνομα όχημα Θεσσαλονικη

Ο πρωθυπουργός της χώρας απόλαυσε τη βόλτα του με ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα που είναι εξοπλισμένο με κορυφαίες τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης οι οποίες φέρουν ελληνική υπογραφή.

Την ευκαιρία να συστηθεί με ένα όχημα το οποίο αποτελεί προϊόν της εντυπωσιακής προόδου που έχει καταγράψει η χώρα μας στον ραγδαίως αναπτυσσόμενο τομέα της αυτόνομης οδήγησης είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το ευρύ ερευνητικό έργο του ΕΚΕΤΑ, ενώ έδειξε ενθουσιασμένος με τις καινοτόμες τεχνολογίες που ενσωματώνει το όχημα και αποτελούν το επιστέγασμα του έργου των υψηλά καταρτισμένων επιστημόνων οι οποίοι στελεχώνουν ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και της ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αυτόνομα αυτοκίνητο ΕΚΕΤΑ Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως δήλωσαν στο carandmotor ανώτατα στελέχη του ΕΚΕΤΑ, το όχημα που «φιλοξένησε» στην καμπίνα του τον πρωθυπουργό βασίζεται στο τύπου SxS ( Stunt Xtreme School) μοντέλο Ranger της Polaris και ειδικότερα στην ηλεκτρική εκδοχή του (ΕV).

Κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 30 ίππων, και μπορεί να ρυμουλκήσει άκοπα φορτίο μέγιστου βάρους 680 κιλών. Όντας εφοδιασμένο με ανεξάρτηση πίσω ανάρτηση, εκτός δρόμου ελαστικά και με «σύμμαχο» τη μεγάλη απόστασή του από το έδαφος το Polaris Ranger EV κινείται απρόσκοπτα σε κακοτράχαλα εδάφη, με το ηλεκτρομοτέρ του να το καθιστά αθόρυβο… περιηγητή.

αυτόνομα αυτοκίνητο ΕΚΕΤΑ Κυριάκος Μητσοτάκης
Το Polaris Ranger EV πριν τη μετατροπή του από το ΕΚΕΤΑ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την περαιτέρω διεύρυνση του οπλοστασίου του μοντέλου φρόντισε το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο που χάρισε στο όχημα αυτόνομο χαρακτήρα. Όπως μας ενημέρωσε το ΕΚΕΤΑ, στο Ranger EV προστέθηκαν προηγμένα ραντάρ που επιτρέπουν τον ταχύτατο εντοπισμό εμποδίων.

Παράλληλα, έχουν ενσωματωθεί κεραίες wi-fi και GPRS, με την τελευταία να αποτελεί μια υπηρεσία μεταφοράς δεδομένων σε πολύ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης, μέσω ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες που διαθέτει και έχει αναπτύξει το ΕΚΕΤΑ έχουν καταστήσει δυνατό τον σχεδιασμό πλάνων οδήγησης, τα οποία εκτελούνται από το Ranger EV με ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια.

Σημειώνεται ότι τα αυτόνομα οχήματα αποτελούν έναν από τους βασικούς κλάδους δραστηριοποίησης του ΕΚΕΤΑ, και σύμφωνα με πληροφορίες του carandmotor, ετοιμάζεται ένα ακόμα, ακόμα πιο εξελιγμένο αυτοκινούμενο όχημα, που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αυτόνομα αυτοκίνητο ΕΚΕΤΑ Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι είναι το ΕΚΕΤΑ

Tο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και της ΕΕ. Ιδρύθηκε το 2000 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ενέργεια, η βιωσιμότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, τα προηγμένα ρομποτικά συστήματα, το διαδίκτυο των πραγμάτων, η ολιστική προσέγγιση υγείας – διατροφής, τα αυτόνομα οχήματα, η έξυπνη ανάπτυξη των πόλεων και η κυκλική οικονομία, συνθέτουν τα κύρια πεδία, στα οποία δραστηριοποιούνται τα 5 Ινστιτούτα του. Αυτά, συγκεντρώνουν περισσότερους από 1100 εργαζομένους -στην πλειονότητά τους μηχανικούς και επιστήμονες- σε 6 περιφέρειες και 7 πόλεις.

Το ΕΚΕΤΑ συνδυάζει τις εξαιρετικές ερευνητικές υποδομές και το υψηλά καταρτισμένο ερευνητικό προσωπικό για την μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας και στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της κοινωνίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ