Το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο στην Ιαπωνία είναι ένα... κουτί με ρόδες

Honda N-Box

Παντελώς άγνωστο στα μέρη μας, το Honda N-Box είναι το best-seller της ιαπωνικής αγοράς - ένα μικρό, τετραγωνισμένο αλλά άκρως πρακτικό και οικονομικό citycar.

H επιτυχία του Ν-Box στην Ιαπωνία αποδεικνύει τον διαφορετικό αυτοκινητικό ψυχισμό μεταξύ των Ιαπώνων και των Ευρωπαίων αγοραστών, που αποτυπώνεται στα ιδιαίτερα σχεδιαστικά δεδομένα που υιοθετούν οι κατασκευαστές για τα αυτοκίνητά τους για κάθε ήπειρο. Βεβαίως, εξαίρεση αποτελούν τα «παγκόσμια» αυτοκίνητα, όπως το Honda Civic ή η Toyota Corolla.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ν-Box μετρά ήδη αρκετά χρόνια στην ιαπωνική αγορά - και μόνο. Πρωτοεμφανίστηκε το 2011, η δεύτερή του γενιά παρουσιάστηκε το 2017, και το 2020 η Honda προχώρησε στο facelift για το φρεσκάρισμά της. Είναι ιδιαίτερα συμπαγές σε μέγεθος, με μήκος μόλις 3,4 μέτρων, και κινείται από τρικύλινδρο κινητήρα 658 κ.εκ. - σε έκδοση ατμοσφαιρική είτε Turbo. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι διαθέτει και την επιλογή τετρακίνησης.

Μια από τις σημαντικότερης αιτίες της επιτυχίας του Honda N-Box είναι ότι εμπίπτει στην κατηγορία των αυτοκινήτων Kei. Στην Ιαπωνία, τα Kei συνοδεύονται από φοροελαφρύνσεις, και ασφαλίζονται με ευνοϊκότερες τιμές για την κυκλοφορία τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μικρό citycar της Honda, λοιπόν, πούλησε από μόνο ου 202.197 αντίτυπα στην Ιαπωνία το 2022, γεγονός που το ανέδειξε ως το πιο εμπορικό επιβατικό αυτοκίνητο της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου. Σημείωσε, δε, σημαντική αύξηση σε σχέση με τις 188.940 μονάδες που πούλησε το 2021, αλλά ακόμα απέχει αρκετά από τα ρεκόρ πωλήσεων που σημείωνε πριν την πανδημία του κορονοϊού. Το 2019, συγκεκριμένα, είχε αγγίξει τις 253.500 πωλήσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την πρώτη του πλήρη χρονιά στην ιαπωνική αγορά, το N-Box ήταν το πιο εμπορικό αυτοκίνητο Kei της χώρας. Έχασε μόνο μία φορά αυτόν τον τίτλο την περασμένη δεκαετία, ενώ από το 2017 ανελίχθηκε στο best-seller όλων των επιβατικών αυτοκινήτων της χώρας. Συνολικά, από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 2.301.195 αντίτυπά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ