Αυτό είναι το SUV των 10.000 ευρώ - Ποιες είναι οι προδιαγραφές του

NETA Aya

Το Aya είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό B-SUV 4,07 μέτρων της κινεζικής εταιρείας NETA, το οποίο κοστίζει στην ασιατική χώρα μόλις 10 χιλιάδες ευρώ και προσφέρει αυτονομία περίπου 250 χιλιομέτρων.

Η εταιρεία NETA ανήκει στον όμιλο Hozon New Energy Automobile ο οποίος μπορεί να μην έχει το κολοσσιαίο μέγεθος εταιρειών όπως οι BYD, NIO ή Xpeng, αλλά έχει τους ίδιους εμπορικούς στόχους για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα που έχουν τις πιο απλές ονομασίες: U, S, GT και V.

Το νέο ηλεκτρικό SUV της ΝΕΤΑ είναι ο αντικαταστάτης του V -που σημείωσε 20 χιλιάδες πωλήσεις φέτος- και έχει το σχεδόν εξίσου απλό όνομα Aya. Πρόκειται για ένα συμπαγές Crossover με μήκος 4,07 μέτρα, πλάτος 1,69 μ. και ύψος 1,54 μ. Το μεταξόνιο που δεν ξεπερνά τα 2,42 μέτρα, είναι παρεμφερές σε μέγεθος με το γαλλικό Renault Zoe.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H NETA έχει ήδη λάβει έγκριση τύπου για το Aya -πέντε επιβατών- από την κινεζική κυβέρνηση. Τρεις εβδομάδες μετά, έχουν ήδη κατασκευαστεί και είναι έτοιμα προς διάθεση τα πρώτα αντίτυπα του αυτοκινήτου που το όνομά του σημαίνει κάτι σαν «νέο, εκπληκτικό, ενεργητικό».

Το Aya κινείται από ηλεκτρικό μοτέρ 54 ίππων ή 95 hp στην κορυφαία του έκδοση. Η εταιρεία δίνει την αυτονομία του στα 318 χιλιόμετρα, αλλά βάσει του κινεζικού κύκλου μετρήσεων - συνεπώς βάσει του ευρωπαϊκού WLTP θα είναι αρκετά μικρότερη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάσει των προδιαγραφών αυτών και τη μικρή του μπαταρία, το NETA Aya κοστίζει στην Κίνα από 9.421 έως 13.231 ευρώ. Και το μεγάλο ερώτημα, για εμάς, είναι αν θα βρει το δρόμο του προς την Ευρώπη - και πόσο θα κοστίζει όταν και αν φτάσει στην ήπειρό μας.

Προς το παρόν η κινεζική εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει κάτι για το Aya, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επέκτασής της στην ευρωπαϊκή αγορά - με αυτοκίνητα που θα παράγει στο νεότευκτο εργοστάσιό της στην Ταϊλάνδη.

Πέραν του συμπαγούς B-SUV Aya, η NETA στην κορυφή της γκάμας της έχει το sedan S που -με τιμή 32 χιλιάδες ευρώ στην Κίνα- προσφέρει αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων χάρη στις νέας γενιάς μπαταρίες Quilin της CATL.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ