Αττική Οδός: Πώς θα «τρυπήσει» όλη την Αθήνα

Επεκτάσεις αττική οδός Λαύριο Ραφήνα

Καθοριστική συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής, μέσω της εξομάλυνσης των μετακινήσεών, αναμένεται να έχουν οι νέες αστικές σήραγγες στην πρωτεύουσα. Ποιες είναι οι προδιαγραφές τους.

Μπαράζ έργων που θα αναβαθμίσουν τις μετακινήσεις των πολιτών, θα μετριάσουν το χρόνιο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό προφίλ της Αθήνας έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο.

Εκτός από το Μετρό, το οποίο θα φτάσει σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας, ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου βρίσκονται και κάποια σημαντικά έργα στην Αττική Οδό, η οποία βρίσκεται στη φάση παραχώρησης με τον σχετικό διαγωνισμό να προχωρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθοριστικό ρόλο στην εξομάλυνση των μετακινήσεων των πολιτών αναμένεται να διαδραματίσουν και κάποιες σήραγγες που είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την Αττική Οδό, και συγκεκριμένα η Σήραγγα Ηλιούπολης, η Σήραγγα Αργυρούπουλης και η Σήραγγα Λεωφόρου Κύμης.

Σήραγγα Ηλιούπολης

Σχετικά με την πρώτη, αυτή αφορά την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού προς το Ελληνικό και θα αρχίσει να κατασκευάζεται μόλις περαιωθεί η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.

Όπως έχουμε επισημάνει, η σήραγγα θα ξεκινά από τα στρατόπεδα «Σακκέτα» και θα καταλήγει στη Λ. Βουλιαγμένης (περιοχή σταθμού μετρό Ηλιούπολης). Σύμφωνα, μάλιστα, με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, η σήραγγα των 3 χλμ. θα έχει 3 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας, χωρίς εξόδους.

σήραγγα ηλιούπολης

Σήραγγα Αργυρούπολης

Μέσα στα επόμενα χρόνια, στο νότιο τμήμα του Λεκανοπεδίου ενδέχεται να δούμε ακόμα μία σήραγγα. Πρόκειται για τον νέο οδικό άξονα Αργυρούπολη - Κορωπί – Αεροδρόμιο που θα διευκολύνει την πρόσβαση στο Πάρκο του Ελληνικού, αποσυμφορίζοντας την Βάρης – Κορωπίου που τις ώρες αιχμής εμφανίζει σημάδια κορεσμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο έργο, εκτός από σημαντικές βελτιώσεις στο υφιστάμενο δίκτυο θα περιλαμβάνει και μια σήραγγα μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση ώστε η κάλυψη της απόστασης από την Αργυρούπολη έως το Αεροδρόμιο να ανέρχεται σε περίπου 15 λεπτά.

Σήραγγα Λεωφόρου Κύμης

Μία σήραγγα που έχει ήδη δημοπρατηθεί και έχει μπει στις ράγες της υλοποίησης, με αφετηρία τις αρχές του 2023, είναι η Σήραγγα της Λ. Κύμης.

Πρόκειται για την πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού, 18 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της, και αφορά έναν σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο συνολικού μήκους 4,2 χλμ. που θα ενώνει την έξοδο της Λεωφόρου Κύμης με τον κόμβο Καλυφτάκη της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. 

σηραγγα

H ακτινογραφία του έργου είναι η εξής:

(α) Ολοκλήρωση των έργων στον Α/Κ σύνδεσης της Λεωφ. Κύμης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ.
(β) Έργο ανοικτής οδοποιίας από τον Α/Κ σύνδεσης της Λεωφ. Κύμης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ μέχρι την χ.θ. 0+360 περίπου (νότιο στόμιο σήραγγας)
(γ) Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης (ενδεικτικού μήκους 1,25 km περίπου).
(δ) Σήραγγα διά της μεθόδου εκσκαφής και επανεπίχωσης (Cut & Cover) (ενδεικτικού μήκους 1,15 km περίπου.)
(ε) Έργο ανοικτής οδοποιίας μετά το πέρας του Cut & Cover μέχρι την Χ.Θ. 3+700 περίπου, όπου αρχίζει η περιοχή επιρροής του Α/Κ Καλυφτάκη.
(στ)Λοιπά συνοδά έργα, δηλαδή, συνδέσεις με τοπικά οδικά δίκτυα, ισόπεδων κόμβων, παράπλευρα οδικά δίκτυα, έργα διευθέτησης ρεμάτων, αποχέτευσης ομβρίων - αποστράγγισης, έργα σήμανσης (κατακόρυφης και οριζόντιας), ασφάλισης με Συστήματα Αναχαίτισης Οχημάτων (Σ.Α.Ο.), περίφραξης των οδικών έργων, τεχνικά έργα (Άνω Διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι, κ.λπ.), ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (οδοφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, δικτύων άρδευσης πρασίνου, κλπ.) έργα περιβάλλοντος, κλπ.
(ζ) Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις υπογείων τμημάτων (πυρασφάλειας, πυρόσβεσης, εξαερισμού, ενδεχόμενων φρεατίων αερισμού, οδοφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, υποδομής τηλεφωνοδότησης, κτίρια εξυπηρέτησης σηράγγων κλπ.)
(η) Εργασίες πρασίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι το 2017, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΤΕΕ είχε προταθεί και η κατασκευής της Σήραγγας Τουρκοβουνίων, η οποία αφορά τη Σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού (Κατεχάκη) με το κέντρο Αθήνας και ΠΑΘΕ / Κηφισσό μέσω της περιοχής του Γκύζη.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ