Αττική Οδός: Ποιες είναι οι μελλοντικές επεκτάσεις που θα δώσουν λύση στο κυκλοφοριακό χάος

Attiki Odos 3

Ιδιαίτερα σημαντικές για την αποσυμφόρηση πολλών δρόμων του Λεκανοπεδίου θα είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού που θα δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια.

Έργα που θα δώσουν ανάσα στους κατοίκους της Αθήνας χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς οι επεκτάσεις τις Αττικής Οδού προς Λ. Βουλιάγμενης, Λαύριο, Ραφήνα και Εθνική Οδό, μέσω του νέου τμήματος στη Λ. Κύμης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δημοπράτηση των νέων οδικών αρτηριών θα ξεκινήσει αμέσως μετά τον διαγωνισμό για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού (η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 5 Μαΐου – δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες). Με ορίζοντα, λοιπόν, το 2023 τα νέα τμήματα, εκτός αυτού της Λ. Κύμης που έχει ήδη δρομολογηθεί μέσω σχετικής δημοπράτησης, αναμένεται να μπουν σταδιακά σε φάση υλοποίησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επέκταση Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού προς Λ.Βουλιαγμένης

Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα έργα που θα δούμε να γίνονται μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, οι έως τώρα μελέτες που αφορούν τη συγκεκριμένη επέκταση πρέπει να επικαιροποιηθούν με νέα στοιχεία, ώστε το νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου να ενταχθεί ομαλά στο ευρύτερο σχέδιο. Σε πρακτικό επίπεδο, στα επόμενα χρόνια, ο Δήμος Ηλιούπολης θα αποκτήσει μια σήραγγα με μήκος 3 χιλιομέτρων. Η συγκεκριμένη σήραγγα θα επιτρέπει τη μετάβαση των οδηγών από τη Λ. Κατεχάκη στη Λ. Βουλιαγμένης μέσα σε ελάχιστα λεπτά, τη στιγμή που για να γίνει αυτό σήμερα απαιτείται ένας μέσος χρόνος που πλησιάζει ή και ξεπερνά τη μισή ώρα.

αττική οδός

Η υπόγεια αστική σήραγγα θα ξεκινά από τα στρατόπεδα «Σακκέτα» και θα καταλήγει στη Λ. Βουλιαγμένης, αποσυμφορώντας την Ηλιούπολη από τη διαμπερή κυκλοφορία, ενώ θα λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο μεγάλους κυκλοφοριακούς δακτύλιους του Λεκανοπεδίου, της Αττικής οδού και της Βουλιαγμένης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή για το παραπάνω έργο κάνει λόγο για μια υπόγεια σήραγγα που θα έχει μήκος από περίπου 2,5 έως και λίγο πάνω από τρία χιλιόμετρα. Η σήραγγα θα ξεκινά από την Καισαριανή και οι προδιαγραφές της την θέλουν να έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας για κάθε κατεύθυνση και τρεις ανισόπεδους κόμβους.

Μια από τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει μαζί της η σήραγγα και θα επηρεάσουν τη Λ. Βουλιαγμένης είναι το ξήλωμα των φαναριών και η μετατροπή της λεωφόρου σε αυτοκινητόδρομο. Η Βουλιαγμένης σχεδιάζεται επίσης να διαπλατυνθεί και να αποκτήσει τέσσερεις συνολικά ανισόπεδους κόμβους, με χαρακτηριστικότερο εκείνον που θα βρίσκεται στο ύψος της Λ. Αλίμου. Οι πρώτες ανακοινώσεις για την έναρξη της υλοποίησης του μεγάλου και σημαντικού αυτού έργου αναμένονται μέσα στο 2023.

Η Αττική Οδός θα φτάσει σε Λαύριο και Ραφήνα

Οι άλλες δύο επεκτάσεις της Αττικής Οδού αφορούν τις περιοχές του Λαυρίου και της Ραφήνας. Έτσι, από τη μια πλευρά θα έχουμε τη συνέχιση του αυτοκινητοδρόμου προς το λιμάνι της Ραφήνας, με παράκαμψη της Λ.Μαραθώνος και των πολυάριθμων φαναριών και από την άλλη, τη διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου από το Μαρκόπουλο έως το λιμάνι του Λαυρίου. Επίσης, να τονίσουμε πως σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Δημοσίων Έργων, Γιώργου Καραγιάννη, οι εν λόγω επεκτάσεις θα περιλαμβάνουν και τη γραμμή του προαστιακού, ώστε τα δύο βασικά λιμάνια να αποκτήσουν σύνδεση με μέσα σταθερής τροχιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε φάση υλοποίησης το τμήμα Λ. Κύμης – Εθνική Οδός

Μετά τη σχετική δημοπράτηση του έργου, δεν αποκλείεται η εκκίνηση των διαδικασιών για αυτό το τμήμα να γίνει ακόμη και μέχρι τα τέλη του 2022. Πρακτικά πρόκειται ένα νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου -ανάσα που θα βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό στο βόρειο κυρίως κομμάτι της Αττικής. Στόχος, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που αφορά την προ εικοσαετίας περίοδο των λαμπερών Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, είναι να υπάρξει αποσυμφόρηση στην έξοδο της Αττικής Οδού στο κόμβο της Μεταμόρφωσης, δηλαδή σε ένα τμήμα που παρατηρούνται καθημερινά ουρές χιλιομέτρων.

Το εν λόγω έργο αφορά έναν κλειστό σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, συνολικού μήκους 4,2 χιλιομέτρων, που θα ενώνει την έξοδο της Λεωφόρου Κύμης με τον κόμβο Καλυφτάκη της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. Αυτό σημαίνει πως θα δούμε, εκτός του κύριου αυτοκινητοδρόμου, έργα ανάπλασης τόσο στο Δήμο Πεύκης όσο και στην περιοχή Λυκόβρυσης. Μεταξύ άλλων, θα κατασκευαστούν ανισόπεδοι κόμβοι στα σημεία εισόδου και εξόδου, η μεγαλύτερη αστική σήραγγα που θα διατρέχει τους υφιστάμενους πολυπληθείς Δήμους του Λεκανοπεδίου και πολλά ακόμη έργα βελτίωσης των παράπλευρων οδών που θα οδηγήσουν σε συνολική αναβάθμιση των όμορων περιοχών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ