Αθήνα-Τρίκαλα σε κάτω από 3 ώρες: Πότε θα είναι έτοιμος ο αυτοκινητόδρομος-ραχοκοκαλιά της Κεντρικής Ελλάδας;

e65 motorway

Την Αθήνα πιο κοντά στα Τρίκαλα θα φέρει ο αυτοκινητόδρομος Ε65 o οποίος θα χαρίσει νέες οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές στην Κεντρική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο.

Σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται ο αυτοκινητοδρόμος Ε65, που θα αποτελέσει τη «ραχοκοκαλιά» της συγκοινωνιακής υποδομής της Κεντρικής Ελλάδας, και θα καταστήσει ασφαλέστερες και γρηγορότερες τις μετακινήσεις των πολιτών.

Σε άτυπη ενημέρωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρεται ότι η πρόοδος εργασιών στο βόρειο τμήμα του Ε65 έχει ξεπεράσει το 23% και στο νότιο τμήμα το 90%.

Υπενθυμίζεται ότι ο αυτοκινητόδρομος Ε65 έχει μήκος περίπου 181 χλμ. και διαιρείται σε τρία τμήματα τα οποία είναι τα εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Νότιο τμήμα, Λαμία-Ξυνιάδα: Έχει μήκος 32,5 χλμ. και ξεκινά από ημικόμβο επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε., στο ύψος της Ανθήλης Φθιώτιδας και θα καταλήγει σε ανισόπεδο κόμβο στην Ξυνιάδα Δομοκού. Τμήμα μήκους 14,2 χλμ. (Ημικομβος Ε65 στον Α.Θ.Ε. έως ανισόπεδο κόμβο Καρπενησίου) έχει παραδοθεί.

- Μεσαίο Τμήμα, Ξυνιάδα-Τρίκαλα: Έχει παραδοθεί στους οδηγούς και έχει μήκος περίπου 80 χλμ.

- Βόρειο τμήμα, Τρίκαλα-Εγνατία: Έχει μήκος 70,5 χλμ. και ξεκινά από ανισόπεδο κόμβο στα Τρίκαλα έως ανισόπεδο κόμβο στην Εγνατία, συμβολή 15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, το πρώτο κομμάτι του βόρειο τμήματος, από τα Τρίκαλα έως την Καλαμπάκα (μήκους 24 χλμ.), θα παραδοθεί εντός του τρέχοντος έτους ενώ μέσα στις αρχές του 2024 θα ολοκληρωθεί το σύνολο του νότιου τμήματος. Όσον αφορά την ολοκλήρωση του συνολικού έργου του Ε65, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι εφικτή για το 2025.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με την ολοκλήρωσή του το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, αντί των 2 ωρών και 30 λεπτά σήμερα. Το Αθήνα-Τρίκαλα θα ολοκληρώνεται σε λιγότερες από 3 ώρες, η απόσταση Αθήνα-Γρεβενά και Αθήνα-Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα είναι υπόθεση 4,5 ωρών.

αυτοκινητόδρομος

O E65 αποτελεί έργο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής σημασίας, αφού μηδενίζει την απομόνωση κρίσιμων περιοχών του ελλαδικού χώρου, φέρνοντάς τες, με ασφάλεια και ταχύτητα, στον λοιπό χώρο.

Πρόκειται για μια οδική υποδομή κομβικής σημασίας, που αλλάζει τις κλίμακες του χώρου και του χρόνου για την κοινωνική και οικονομική ζωή στην Κεντρική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο, αλλά και ευρύτερα, σε όλη την Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ