Ασύμφορη σήμερα η αγορά ενός μεταχειρισμένου - Πότε θα πέσουν οι τιμές;

Metaxeirismeno 1

Ασύμφορη είναι αυτή τη στιγμή η απόκτηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, αφού οι τιμές τους έχουν υποστεί δραματική αύξηση. Πότε όμως αναμένεται να μειωθούν; Δείτε τι λένε οι αναλυτές της αγοράς.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η μέση τιμή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 42% σε σχέση με αυτή του Ιανουαρίου του 2020. Μάλιστα, μια πρόσφατη αναφορά στην Automotive News προβλέπει ότι η έκρηξη στις τιμές των μεταχειρισμένων θα κορυφωθεί μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, λόγω των καθυστερήσων που παρατηρούνται - ελέω έλλειψης ημιαγωγών - στις παραδόσεις καινούργιων αυτοκινήτων.

Ωστόσο, πρόσφατες εκτιμήσεις, όπως θα δείτε και παρακάτω, αναφέρουν πως η ομαλοποίηση στις παραγωγές των καινούργιων αυτοκινήτων, από τα μέσα έως τα τέλη του 2022, θα επιφέρει μεγάλη μείωση στις τιμές των μεταχειρισμένων το ίδιο διάστημα και έτσι, όσοι αγόρασαν σε υψηλές τιμές θα είναι οι μοναδικοί χαμένοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Metaxeirismeno 2

Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιώντας δεδομένα και αναλύσεις της KPMG που ασχολείται με την αυτοκινητοβιομηχανία και την αγορά αυτοκινήτου στην Ευρώπη, μπορούμε να προβλέψουμε ότι η μέση τιμή των μεταχειρισμένων θα μειωθεί κατά 20 με 30 τοις εκατό, μόνο εάν επιστρέψουμε στα φυσιολογικά επίπεδα πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων (σύμφωνα με την KPMG, αυτό θα επιτευχθεί κατά τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους).

Ακόμη και να μην επανέλθει πλήρως η διάθεση νέων αυτοκινήτων μέχρι το τέλος του 2022, η KPMG πιστεύει ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων θα αρχίσουν να έχουν καθοδικές τάσεις από τα μέσα της χρονιάς που διανύουμε. Σε αυτό συμφωνούν και πολλοί αναλυτές, αναφέροντας ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αγορά αναμένει μεγαλύτερη διάθεση νέων αυτοκινήτων και μείωση στις τιμές των μεταχειρισμένων.

Metaxeirismeno 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, αναφέρουν ότι η αναμενόμενη πτώση στις τιμές των μεταχειρισμένων θα είναι απότομη. Αυτήν τη στιγμή, οι τιμές των μεταχειρισμένων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο στην Ευρώπη περίπου 42% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Πρόκειται για μια τεράστια φούσκα που αργά ή γρήγορα θα σκάσει. Όσοι έχουν αγοράσει ή θα αγοράσουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σε τιμές “Covid ή έλλειψης καινουργιων” θα συνειδητοποιήσουν ότι η “επένδυσή” τους θα υποτιμηθεί με πολύ γρήγορο ρυθμό, με βάση τις πρόσφατες μελέτες.

Ωστόσο, υπάρχουν και αναλυτές της αγοράς που ανησυχούν πολύ λιγότερο για την δραματική μείωση τιμών στο μεταχειρισμένο. Για παράδειγμα, η Cox Automotive είναι της άποψης ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων θα πέφτουν με πολύ πιο διαχειρίσιμο ρυθμό, καθώς δεν πιστεύει ότι θα εξαμολυνθεί τόσο σύντομα η αγορά καινούριου. Και πάλι όμως, η Cox Automotive αναφέρει ότι αυτή η κορύφωση στις τιμές των μεταχειρισμένων θα έρθει μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 2022, και μετά θα αρχίσει η ήπια καθοδική τους πορεία. Αυτό που προτείνεται από παράγοντες της αγοράς είναι οι καταναλωτές να μην επιλέγουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα των οποίων οι τιμές προσεγγίζουν εκείνες των καινούργιων. Άλλωστε, στην παρούσα φάση, οι προσφορές στα καινούργια μοντέλα είναι πολλές και ορισμένες εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα "κλειδώματος" τιμής για οποίον προχωρήσει σε παραγγελία. Μεταχειρισμένο σε τιμή καινούργιου ή υπομονή για λίγους μήνες;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Metaxeirismeno 5

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ