Άσχημα νέα για την αυτοκινητοβιομηχανία -Ποιες μάρκες κινδυνεύουν με χρεοκοπία

Τουρκία παραγωγή αυτοκινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ισχυρός άνδρας της Tesla, Elon Musk, εμπλέκοντας τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε καταστροφικά σενάρια.

Μόλις λίγους μήνες ζωής δίνει ο ισχυρός άνδρας της Tesla, Elon Musk, σε ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων, μιας και όπως δήλωσε, αυτές αναμένεται να χρεοκοπήσουν.

Οι «μαύρες» προβλέψεις του δισεκατομμυριούχου νοτιοαφρικανού επιχειρηματία έγιναν κατά την ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στο Ώστιν του Τέξας.

Elon musk
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο διάστημα ο Elon Musk έχει εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με τα μακροοικονομικά δεδομένα, τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοικίων που έχουν συρρικνώσει την αγοραστική δύναμη και γενικότερα την οικονομία.

Προέβλεψε, δε, ότι αυτό το υποτονικό οικονομικό περιβάλλον θα διαρκέσει για ακόμη ένα χρόνο μέχρι να ανακάμψει, και πως αυτοί οι 12 μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι.

Σύμφωνα με τον 51χρονο επιχειρηματία, το δυσμενές οικονομικό τοπίο θα επηρεάσει και την Tesla, η οποία ωστόσο θα επιβιώσει, κάτι το οποίο, όμως, δεν θα ισχύσει για πολλές άλλες εταιρείες που παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Θα είναι δύσκολοι 12 μήνες. Θέλω να είμαι ρεαλιστής σχετικά με αυτό. Η Tesla δεν έχει ανοσία στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Τα μακροοικονομικά επίπεδα θα είναι δύσκολα για τους επόμενους 12 μήνες. Η Tesla θα το αντιμετωπίσει και θα τα πάει καλά, αλλά θεωρώ πως θα δούμε πολλές εταιρείες να χρεοκοπούν».

Ο Musk δεν κατονόμασε τις εταιρείες που φλερτάρουν με την οικονομική καταστροφή, αλλά όπως παραδέχθηκε η κερδοφορία από την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

παραγωγή αυτοκινήτων Tesla
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εμείς (Tesla) όντως είμαστε κερδοφόροι από την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σχεδόν κανείς άλλος, όμως, δεν είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Tesla.

Μία από τις πολλά υποσχόμενες εταιρείες που δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή θέση είναι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Lucid που το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε ζημιά 779,5 εκατ. δολαρίων, σημαντικά μεγαλύτερη από τα 81,3 εκατ. δολάρια του πρώτου τριμήνου του 2022.

Για να μειώσει τα κόστη της, τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία από την Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 18% του εργατικού δυναμικού της ως μέρος μιας διαδικασίας αναδιάρθρωσης.

«Μαύρα» σύννεφα αιωρούνται -μεταξύ άλλων- και πάνω από την Rivian, με τις ζημιές της το πρώτο τρίμηνο του έτους να ανέρχονται σε 1,35 δισ. δολάρια, έναντι ζημιών 1,59 δισ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2022.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ