Ασφυξία στους δρόμους της Αθήνας -Τα νέα μέτρα της Τροχαίας

κίνηση στους δρόμους αυτοκίνητα

Το μόνο που μπορεί να κάνει η Τροχαία είναι να μειώσει την ένταση, την έκταση και τον όγκο του προβλήματος.

Τα αυτοκίνητα που κινούνται στους δρόμους της Αθήνας δεν χωρούν πλέον και η κατάσταση στο κυκλοφοριακό συνεχώς θα χειροτερεύει με ότι και αν σημαίνει αυτό για τους οδηγούς όλων των οχημάτων του Λεκανοπεδίου.

Αυτή ήταν και η αρχική τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε ότι για τον περιορισμό των συνεπειών στους οδηγούς από την κίνηση η Τροχαία έχει στη διάθεσή της πλέον και drones και άλλα εναέρια μέσα ώστε να ενισχυθούν τα εποπτικά μέσα και να ενημερώνονται άμεσα όλοι οι οδηγοί για την κατάσταση στους δρόμους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Το βασικό πρόβλημα της κίνησης -ο κάθε καλόπιστος το καταλαβαίνει- είναι ότι έχουμε μία πολύ βασική συνθήκη: τα αυτοκίνητα όσων ζουν, κινούνται, επισκέπτονται την Αθήνα, δεν χωρούν στους δρόμους της Αθήνας, ειδικά συγκεκριμένες ώρες την ημέρα.

Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανένας ειδικός να το καταλάβει, το έχουν πει όμως και οι ειδικοί. Δεύτερον, η Τροχαία και η Αστυνομία ούτε κατασκευάζει δρόμους, ούτε διαπλατύνει δρόμους, δεν μπορεί να παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Τροχαία μπορεί να μειώσει την ένταση, την έκταση και τον όγκο του προβλήματος και αυτό προσπαθούμε πολύ μεθοδικά το τελευταίο διάστημα. Ήδη, ο κάθε καλόπιστος τις τελευταίες 10-12 μέρες βλέπει διαφορά στους δρόμους της Αθήνας, καθώς έχουμε διπλασιάσει τους τροχονόμους και έχουμε μεγαλώσει και το διάστημα που βρίσκονται στους δρόμους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουμε κάνει μία μεγάλη εκστρατεία για να αντιμετωπίσουμε βασικές παραβάσεις που χειροτερεύουν τα πράγματα, όπως για παράδειγμα το διπλοπαρκάρισμα και συνεχίζουμε.»

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Κηφισό ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι μία από τις βασικές αιτίες του μποτιλιαρίσματος είναι τα ατυχήματα που γίνονται και οι ακινητοποιήσεις οχημάτων εξαιτίας βλαβών.

Το Υπουργείο εδώ και αρκετό διάστημα, έχει τοποθετήσει, σε δύο σημεία του Κηφισού, γερανοφόρα οχήματα, έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν γρηγορότερα για να τραβήξουν στην άκρη τα αυτοκίνητα αυτά και να μειωθεί ο χρόνος της καθυστέρησης, αλλά όχι να εξαφανιστεί.

«Θα πρέπει ενδεχομένως να σκεφτούμε και άλλες λύσεις. Αν πρέπει να συζητήσουμε και με άλλους φορείς -συγκοινωνιολόγους, επαγγελματίες, αρμόδια Υπουργεία- για να ληφθούν κάποια μέτρα, όπως συγκεκριμένες ώρες κυκλοφορίας και συγκεκριμένες ώρες μη κυκλοφορίας, ώστε να ρυθμίζεται με ένα τρόπο το πρόβλημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το είχαν ξαναδοκιμάσει παλιότερα και επίσης δεν είχε αποδώσει, είχε σκοντάψει σε διάφορες αντιδράσεις. Δεν είναι μόνο τροχονομικό το ζήτημα, μακάρι να ήταν μόνο ζήτημα Τροχαίας. Αυτό είναι ζήτημα μίας ευρύτερης παρέμβασης. Δεν είναι εύκολο, γιατί ο Κηφισός είναι μία αρτηρία που συνδέει με το κέντρο της Αθήνας, με τα δυτικά προάστια, με το λιμάνι, με τις αγορές στον Ρέντη, είναι ένα κομβικό σημείο.

Και drones βγάζουμε, και εναέρια μέσα βγάζουμε και τροχονόμους στους δρόμους έχουμε και με το σχέδιο ενίσχυσης με τα εποπτικά μέσα που ξεκινάμε τις προδιαγραφές και την ομάδα εργασίας και αυτό θα ενισχυθεί.

Ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, σε ό,τι αφορά ζητήματα που αφορούν την κίνηση και τον περιορισμό των συνεπειών στους πολίτες, το σχεδιάζουμε, το ενισχύουμε, βελτιωνόμαστε.

Οι τροχονόμοι είναι πολλοί περισσότεροι σε σημεία της Αθήνας και για πολλή περισσότερη ώρα, για την εκστρατεία που έχουμε ξεκινήσει απέναντι σε συγκεκριμένες παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, είτε αυτό είναι το διπλοπαρκάρισμα, είτε είναι το κόκκινο, είτε είναι η χρήση κινητού όταν μιλάς, δηλαδή αυτά που μπορούν να έχουν και συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζήτημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ο καθένας στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ