Αποκάλυψη: Τι θα αλλάξει στις εξετάσεις οδήγησης;

εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Τι αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για ψηφιοποίηση της παρωχημένης διαδικασίας.

Ψηφιακό όπως φαίνεται είναι το μέλλον όλων σχεδόν των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών με την βοήθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μάλιστα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ψηφιακή μετάβαση επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Σε 1 με 2 μήνες θα έχουμε πολύ σημαντικά εργαλεία για τις εξετάσεις, δουλεύουμε μαζί με το υπουργείο Μεταφορών για την ψηφιοποίηση της παρωχημένης διαδικασίας για τις εξετάσεις οδηγών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr στα άμεσα σχέδια των συναρμόδιων Υπουργείων περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών τις οποίες έχει εισηγηθεί κατά καιρούς και η Περιφέρεια Αττικής η οποία είναι και η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά εξετάζεται η ψηφιοποίηση του Δελτίου Εξέτασης υποψήφιου οδηγού οπότε δεν θα χρειάζεται καμία ταυτοποίηση καθώς όλη η διαδικασία θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και μόνο ο υποψήφιος οδηγός θα μπορεί να εισέλθει στις αίθουσες εξετάσεων ή οδήγησης. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται στο ελάχιστο η πιθανότητα «απάτης» κατά τη διαδικασία εξετάσεων.

Επίσης εξετάζεται όλες οι κατηγορίες εξέτασης οδηγών να ενταχθούν σε μηχανογραφική εφαρμογή!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή για τις θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης τα συναρμόδια Υπουργεία θέλουν να υιοθετήσουν ένα σύστημα παρόμοιο και εκείνο των Πανελλαδικών Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας ώστε οι ερωτήσεις να διανέμονται στον ίδιο χρόνο σε όλες τις αίθουσες εξετάσεων ανά την Επικράτεια και όχι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή δηλαδή ότι ώρα θέλει η κάθε Διεύθυνση Μεταφορών.

Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστούν τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς στις αίθουσες των θεωρητικών εξετάσεων οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα εξοπλιστούν και με ειδικά τεχνολογικά εργαλεία τα οποία δεν θα επιτρέπουν καμία απολύτως μετάδοση σήματος! Τα γνωστά jammers ή οι κλωβούς.

Παράλληλα τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζουν οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των υποψήφιων οδηγών να κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά αλλά και ο προγραμματισμός της εξέτασης επίσης να γίνεται online. Επίσης εξετάζεται να υπάρξει ένα ενιαίο ηλεκτρονικό παράβολο για όλη τη διαδικασία απόκτησης άδειας οδήγησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω τότε η διαδικασία ταυτοποίησης των υποψήφιων οδηγών θα είναι άμεση ενώ στις αίθουσες των θεωρητικών εξετάσεων κανένας δεν θα μπορεί να «βοηθήσει» τους μαθητές του καθώς οι εξετάσεις θα είναι αδιάβλητες και θα τις περνούν μόνο όσοι έχουν διαβάσει την θεωρία που έχει ορίσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα ετοιμάζονται και άλλες ρυθμίσεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί η φυσική παρουσία πολιτών και επαγγελματιών στα «γκισέ» των Διευθύνσεων Μεταφορών και να εξαλειφθούν περαιτέρω φαινόμενα διαφθοράς και συνδιαλλαγής.

Επίσης οι Σχολές Οδηγών θα αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως «Δικαιούχοι» ώστε να μπορούν εκείνοι αντί για τους μαθητές τους ή πελάτες τους να καταθέτουν ηλεκτρονικά όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΥΜΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ