Αποκάλυψη: Σε ποιες Περιφέρειες της Ελλάδας κυκλοφορούν τα πιο παλαιά αυτοκίνητα;

oldcar

Έρευνα του Carandmotor αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πάνω από 35 έτη για να ανανεώσει το στόλο των οχημάτων της.

Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι διαθέτει τον γηραιότερο στόλο αυτοκινήτων, ελαφρών και βαρέων φορτηγών και λεωφορείων στην ΕΕ και είναι μάλιστα πολύ μακρυά από ευρωπαϊκό μέσο όρο! Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Carandmotor.gr αποκαλύπτουμε σε ποιες Περιφέρειες της Ελλάδας κυκλοφορούν τα πιο γηρασμένα αυτοκίνητα ενώ παράλληλα αποδείχθηκε ότι ακόμη κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους πάνω από 250.000 αυτοκίνητα που δεν διαθέτουν καταλύτη ενώ παράλληλα σχεδόν 2 εκατ. αυτοκίνητα έχουν ηλικία άνω των 21 ετών!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι 17,3 έτη ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ είναι 12,3 έτη,

Στα ελαφρά φορτηγά ο μέσος όρος ηλικίας στην Ελλάδα είναι 21,4 έτη τη στιγμή που στην υπόλοιπη ΕΕ είναι 12,5 έτη.

Στα μεσαία και βαρέα φορτηγά ο μέσος όρος ηλικίας στην Ελλάδα είναι 23 έτη ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ είναι 13,9 έτη.

Στα λεωφορεία ο μέσος όρος ηλικίας στην Ελλάδα είναι 18,8 έτη ενώ τη στιγμή που στην υπόλοιπη ΕΕ είναι 12,5 έτη.

Όσον αφορά στις Περιφέρειες ανά την Επικράτεια τον γηραιότερο στόλο αυτοκινήτων φαίνεται ότι έχει η Πελοπόννησος με 19,5 έτη και ακολουθεί το Βόρειο Αιγαίο με 19,1 έτη και η Θεσσαλία με 19 έτη.

Αντίθετα στην Αττική βρίσκεται ο πιο νέος στόλος αυτοκινήτων με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται σε 16,1 έτη και ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 16,5 έτη και η Κρήτη με 17 έτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν αναρωτιέστε γιατί το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη έχουν νεότερο στόλο οχημάτων σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας η απάντηση βρίσκεται στον τουρισμό καθώς σε αυτές τις δύο Περιφέρειες δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εταιρείες ενοικιάσεων ΙΧ που η μέση ηλικία του στόλου των οχημάτων τους είναι πολύ μικρότερη από άλλες Περιφέρειες.

Υπέργηρος στόλος οχημάτων

Τραγικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Carandmotor.gr σχετικά με την κατάσταση του εγχώριου στόλου αυτοκινήτων.

Πιο συγκεκριμένα περίπου 250.000 μη καταλυτικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν ακόμη στους δρόμους ενώ σχεδόν 2 εκατ. αυτοκίνητα έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 21 έτη. Δηλαδή πάνω το 1 στα 3 αυτοκίνητα έχει ηλικία άνω των 21 ετών (35%)!

Επίσης πάνω από 1,5 εκατ. ΙΧ έχουν ηλικία μεταξύ 16 έως 20 έτη δηλαδή σχεδόν 1 στα 3 αυτοκίνητα (28%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δηλαδή πάνω από τα 6 στα 10 αυτοκίνητα έχουν ηλικία από 16 έως και πάνω από 21 έτη!

Στη συνέχεια ακολουθούν τα αυτοκίνητα με μέση ηλικία από 11 έως και 15 έτη με το ποσοστό τους να ανέρχεται σε 16%.

Τα μικρότερα ποσοστά στο στόλο οχημάτων κατέχουν τα αυτοκίνητα με ηλικίες από 6 έως 10 έτη και από 0 έως 5 έτη τα οποία καταλαμβάνουν το 9% και 12% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στις οδηγίες ρύπων τα 4,1 εκατ. οχήματα πληρούν έως την οδηγία Euro 4 εκ των οποίων το 1,5 εκατ. ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro 2, το 1,3 εκατ. στην οδηγία Euro 3 και τα υπόλοιπα 1,3 εκατ. να ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro 4.

Στην οδηγία ρύπων Euro 5 (με δύο παραλλαγές Α και Β) ανήκουν περίπου 500.000 αυτοκίνητα ενώ στην τελευταία οδηγία ρύπων Euro 6 (με 4 παραλλαγές) ανήκουν 850.000 αυτοκίνητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πόσες δεκαετίες θα ανανεωθεί ο ελληνικός στόλος οχημάτων;

Η Ελλάδα με το ρυθμό που καταγράφουν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων θα χρειαστούν πάνω από 35 χρόνια για να ανανεωθεί ο στόλο των οχημάτων καθώς κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι εισέρχονται περίπου 110.000 καινούρια αυτοκίνητα. Αν βέβαια συνυπολογίσει κανείς ότι δεν αποσύρεται κάθε χρόνο αντίστοιχος αριθμός αυτοκινήτων τότε πολύ εύκολα μπορεί να αναλογιστεί κανείς ότι για να ανανεωθεί ο ελληνικός στόλος μάλλον δεν θα φτάσουν ούτε τα επόμενα 40 έτη.

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν έχει ανακοινώσει την απαγόρευση πώλησης καινούριων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035, δηλαδή στην επόμενη δεκαετία, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα για την Ελλάδα.

Η επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης αποτελεί μονόδρομο για την ανανέωση του στόλου ωστόσο για να ισχύσει και πάλι κάποιο τέτοιο ευννοϊκό μέτρο θα πρέπει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να μπορεί να διαθέσει τα σχετικά κονδύλια από τον Προϋπολογισμό κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Ας ελπίσουμε ότι από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα προκύψουν άμεσα επιπλέον έσοδα οπότε η επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων θα τεθεί και πάλι επί τάπητος ώστε και οι πιο αδύναμες οικονομικά οικογένειες να μπορέσουν να αντικαταστήσουν το γηρασμένο, ρυπογόνο και επικίνδυνο όχημά τους με κάποιο καινούριο σε χαμηλότερη τιμή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ