Αποκάλυψη: Έρχονται πρόστιμα για 3.000.000 οδηγούς στην Ελλάδα -Για ποιον λόγο

κίνηση στον Κηφισό

Το Carandmotor.gr αποκαλύπτει το μήνυμα που θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο αλλά και στο emails τους οι παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Την τελευταία τους προειδοποίηση πριν την επιβολή των υψηλών προστίμων θα λάβουν τις προσεχείς ημέρες οι ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι τα κινούν παράνομα χωρίς να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ, αλλά και χωρίς να τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Η εφαρμογή που θα ενημερώνει τους ιδιοκτήτες οχημάτων αρχικά για τον εμπρόθεσμο έλεγχο είναι έτοιμη και όπως διακρίνεται στην φωτογραφία που δημοσιεύει αποκλειστικά το Carandmotor.gr το μήνυμα που εμφανίζεται στο wallet Gov.gr αναγράφει ότι: «Προθεσμία ΚΤΕΟ για το όχημα με Αριθμό Κυκλοφορίας (…) στις 21/03/2024.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτόν τον τρόπο το ηλεκτρονικό σύστημα θα ενημερώνεται αυτομάτως αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος που έχει ειδοποιηθεί πέρασε το όχημά του από ΚΤΕΟ ή ανανέωσε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός επιβολής διοικητικών και χρηματικών προστίμων.

Κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσω του wallet του Gov.gr θα ενημερωθούν και οι περίπου 550.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν ανασφάλιστα όπως επίσης και οι περίπου 2,4 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν τα περνούν από ΚΤΕΟ ώστε να τακτοποιήσουν τις όποιες εκκρεμότητες έχουν δίνοντάς τους προθεσμία κάποιων ημερών.

Στην εφαρμογή Wallet στο Gov.gr εμφανίζονται διάφορα έγγραφα τα οποία μπορεί ο χρήστης να προσθέσει στο προσωπικό του ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιλέγοντας «Το όχημά μου» (MyAuto) αυτομάτως ο χρήστης μπορεί να έχει στο κινητό του τηλέφωνο την Άδεια Κυκλοφορίας του οχήματός του, τα Τέλη Κυκλοφορίας, το ΚΤΕΟ αλλά και την ασφάλεια.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο αλλά και στο email τους με το οποίο θα τους υπενθυμίζεται ότι πρέπει να ανανεώσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους ή να περάσουν το όχημά τους από ΚΤΕΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται το σύστημα στην αποστολή ειδοποιήσεων σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που λήγει σύντομα το ΚΤΕΟ ή το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους και κατόπιν θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες που δεν τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες που τα κινούν ανασφάλιστα.

Τα πρόστιμα

Το ανασφάλιστο όχημα συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και αυστηρά πρόστιμα από την πολιτεία σε περίπτωση ελέγχου. Σε περίπτωση διασταύρωσης από την ΑΑΔΕ βεβαιώνεται το πρόστιμο και αποστέλλεται ειδοποιητήριο στον κάτοχο του οχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όποιος οδηγός ΙΧ διαπιστωθεί ότι κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα μέσω του συστήματος ελέγχου, παραλαμβάνει ειδοποιητήριο και καλείται εντός 8 ημερών είτε να αποδείξει πως το όχημά του είναι ασφαλισμένο, είτε να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ.

Εάν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με πρόσθετες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου οχήματος δεν προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματος του, τότε δρομολογούνται πρόσθετες κυρώσεις όπως:

Αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού για 6 μήνες.

Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Επίσης προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε περίπτωση που κάποιο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα τότε η νομοθεσία προβλέπει αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για δύο χρόνια (ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής) και ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο, αν το όχημά σου είναι καινούργιο, θα πρέπει να το περάσεις ΚΤΕΟ στα 4 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία και κατόπιν θα ελέγχεται κάθε 2 χρόνια. Αν αργήσεις και χάσεις την προθεσμία σου, πληρώνεις πρόστιμο στο ταμείο του ΚΤΕΟ, ώστε να γίνει τελικά ο έλεγχος. Το ποσό που θα πληρώσεις εξαρτάται από την καθυστέρηση και υπολογίζεται σε 16 ευρώ έως 30 ημέρες, σε 33 ευρώ από 30 ημέρες-65 ευρώ για καθυστέρηση πάνω από 6 μήνες. Σε περίπτωση ηλεκτρονικού ελέγχου το πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ ενώ αν διαπιστωθεί η παράβαση σε έλεγχο της Τροχαίας τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/8 (50 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών. Το πρόστιμο της Τροχαίας σε περίπτωση ανέλεγκτων Φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, Ταξί, Ασθενοφόρων, Λεωφορείων από ΚΤΕΟ έχει οριστεί στα 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/2 (200 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ