Από «κόσκινο» όλες οι online πλατφόρμες ενοικίασης οχημάτων

online-rentals

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ εισέρχονται οι συναλλαγές μέσω ψηφιακών πλατφορμών – Οι αλλαγές και τα πρόστιμα που φέρνει η νέα νομοθεσία.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν εισέλθει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίσθωσης οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς (αυτοκίνητα, δίκυκλα, ποδήλατα, πατίνια, αυτοκινούμενα, τροχόσπιτα, κ.ά.) και μάλιστα μετά την ψήφιση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα στην αγορά.

Ο στόχος των παραπάνω είναι να εντοπιστούν τα αδήλωτα εισοδήματα και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή από τις συναλλαγές που γίνονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών και τα δεδομένα να συλλέγονται από τις πλατφόρμες  και να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα οι ψηφιακές πλατφόρμες μίσθωσης οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς θα είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, προκειμένου να γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων.

Μάλιστα σε περίπτωση μη αποστολής των στοιχείων ή μη συνεργασίας με την ΑΑΔΕ ο νέος νόμος προβλέπει πρόστιμα από 100 έως και 500.000 ευρώ για τις ψηφιακές πλατφόρμες που μισθώνουν ακίνητα ή παρέχουν υπηρεσίες ή πωλούν αγαθά και θα αναστέλλεται και η λειτουργία τους.  Αλλά και πρόστιμα  έως 200.000 ευρώ θα επιβάλλονται σε όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS.πλατ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρόστιμα διπλασιάζονται έως και 1 εκατ. ευρώ σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα 5ετίας και τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται εάν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά  ανεξάρτητα από  τον χρόνο τέλεσης της. Εάν δεν υπάρχει συνεργασία, τότε επιβάλλεται επιπλέον διακοπή της πρόσβασης στους ιστότοπους  των ψηφιακών πλατφορμών.  Επίσης θα κλείνουν οι λογαριασμοί των πωλητών που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία  στις πλατφόρμες αλλά θα γίνεται και παρακράτηση των πληρωμών.

Πέραν των οχημάτων που μισθώνονται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών εξονυχιστικοί έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και για τους χώρους στάθμευσης που ενοικιάζονται online

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ