Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για βενζίνη και diesel -Τι αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

πρατήριο υγρών καυσίμων

Κορύφωση ζήτησης για τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο εκτιμά σε αναφορά του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να έχουν ξεπεράσει πλέον τις αντίστοιχες σε ορυκτά καύσιμα, ο κόσμος βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς την μερική του απεξάρτηση από τα τελευταία και στον κλάδο των μεταφορών.

Πριν από μόλις πέντε χρόνια το ποσό των επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα ήταν ίσο με εκείνο που επενδύονταν στην καθαρή ενέργεια. Για φέτος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) -International Energy Agency -IEA- αναφέρει ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι υψηλότερες κατά 70% έναντι εκείνων σε ορυκτά καύσιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, το 2023 αναμένεται και ένα ιστορικό γεγονός με τα κεφάλαια που προσελκύουν οι επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια να ξεπερνούν εκείνα που προορίζονται για την παραγωγή πετρελαίου σε όλο τον κόσμο.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός με τη προσφορά σε ορυκτά καύσιμα να υπερκαλύπτει τα επόμενα χρόνια τη ζήτηση που υπάρχει γι' αυτά σε όλο τον κόσμο, η οποία αναμένεται να μειωθεί από εδώ και πέρα.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του οργανισμού έκαναν λόγο για κορύφωση της ζήτησης και για τα τρία ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, αέριο και κάρβουνο) την 10ετία που έρχεται. Ωστόσο, η πανδημία, η προσπάθεια που κάνει η Κίνα για απεξάρτηση από το κάρβουνο και οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που πολλαπλασίασε τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια, έκαναν τον οργανισμό να επανεκτιμήσει τις προβλέψεις του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΔΟΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι χωρίς να υπολογίζονται τυχόν νέες πολιτικές σχετικές με την πράσινη ενέργεια, η ζήτηση και για τα τρία ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί εντός της τρέχουσας δεκαετίας. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια κορύφωση στη ζήτηση για κάθε ένα από τα καύσιμα είναι ορατή αυτή τη δεκαετία -νωρίτερα από ό,τι πίστευαν πολύ», λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του οργανισμού Fatih Birol.

Ο Birol ανέφερε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να συνεχιστούν και για λόγους ασφάλειας καθώς τα υπάρχοντα πεδία που βρίσκονται προς εκμετάλλευση μπορεί να εξαντληθούν νωρίτερα από το εκτιμώμενο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ