Οι άνθρωποι-ζόμπι αλλάζουν τους δρόμους -Το αντίδοτο για τον ιό των «Smombies»

nees diavaseis pezon athina

Ένας νέος «ιός» έχει εξαπλωθεί στους δρόμους τους πόλεων, όντας υπεύθυνος για την πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων.

Τα βλέπεις να περπατούν στα πεζοδρόμια των πόλεων και να διασχίζουν διαβάσεις δίχως να σηκώνουν το βλέμμα τους. Αυτό είναι καρφωμένο στα κινητά τους τηλέφωνα, έχοντας δοθεί άνευ όρων στην ψηφιακή πραγματικότητα.

Πρόκειται για τα “Smombies”, δηλαδή τα zombies των smartphones, που δείχνουν να πολλαπλασιάζονται και στους δρόμους της χώρας μας, και τα συναντάμε καθημερινά -αν δεν έχουμε προσβληθεί και εμείς από τον συγκεκριμένο επικίνδυνο ιό.

κινητά τηλέφωνα πεζοί ζόμπι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρευνα που βασίστηκε στη μέθοδο της παρατήρησης και διεξήχθη πριν από λίγους μήνες από το Monash University Accident Research Centre (MUARC) έδειξε ότι περίπου το 20% των πεζών στη Μελβούρνη είναι πλήρως έρμαιο των smartphones, επιδεικνύοντας σχεδόν μηδενική προσοχή στο δρόμο.

Ειδικότερα, από το δείγμα των 4.129 πεζών, διαπιστώθηκε ότι 814 εξ αυτών έκαναν χρήση του κινητού τηλεφώνου τους, ενώ το 31% από τους απορροφημένους πεζούς ενεπλάκη σε ατύχημα.

Βασική αιτία εμπλοκής των πεζών στο ατύχημα ήταν ο μη έλεγχος του δρόμου προτού αυτοί διασχίζουν τη διασταύρωση. Και πως να προβούν σε αυτόν τον απαραίτητο οπτικό έλεγχο, όταν το βλέμμα τους είναι καρφωμένο στο smartphone;

κινητά τηλέφωνα πεζοί ζόμπι

Με δεδομένη την τεράστια διάσταση που έχει λάβει το συγκεκριμένο φαινόμενο, πολλές χώρες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμησή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Πολωνία, όπου στα πεζοδρόμια, πριν τις διαβάσεις, έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του το μήνυμα “Κατέβασε το κινητό σου τηλέφωνο και ζήσε».

Οι επιγραφές φέρουν μεγάλο μέγεθος και ανακλαστικά χρωμάτα που εξασφαλίζουν ότι είναι εύκολα ορατές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Πρόκειται για ένα μήνυμα που παρακινεί τους πεζούς να βάλουν στην τσέπη το smartphone τους και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προτού διασχίσουν τη διάβαση.

διαβάσεις πεζών smartphones

Μηνύματα αφύπνισης των πεζών έχουν τοποθετηθεί και σε άλλα μέρη του πλανήτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σεούλ στη Νότια Κορέα. Παράλληλα, τόσο οι κινεζικές πόλεις Τσονγκίνγκ και Χονγκ Κονγκ όσο και η βελγική Αμβέρσα έχουν δημιουργήσει στους πεζόδρομους ειδικές λωρίδες για χρήστες smartphones, ώστε οι Smombies να μην συγχρωτίζονται με τους υπόλοιπους πεζούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
διαβάσεις πεζών smartphones

Ασπίδα προστασίας προσπαθεί να υψώσει και η Περιφέρεια Αττικής, με τα νέα φανάρια LED τεχνολογίας SafeLight που βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος (Φιλελλήνων-Ερμού Μητροπόλεως) και στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Βασιλέως Κων/νου και Ηρώδου Αττικού). Πρόσθετο τμήμα των φωτεινών σηματοδοτών παράγει κόκκινο φως στις άκρες του πεζοδρομίου και αντανακλάται απευθείας στην οθόνη του smartphone, ενημερώνοντας τον πεζό ότι δεν μπορεί να διασχίσει τον δρόμο.

κινητά τηλέφωνα πεζοί διαβάσεις
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραπάνω λύση αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα φανάρια της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προστατευτούν τα Smombies, όσοι δηλαδή δεν σηκώνουν στιγμή το βλέμμα τους από το κινητό τηλέφωνο.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ