Ανησυχία για την αύξηση των ηλικιωμένων οδηγών την επόμενη εικοσαετία

Older Drivers

Βρετανική έρευνα δείχνει ότι τις προσεχείς δύο δεκαετίες θα αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ηλικιωμένων που οδηγούν, και καλεί στη λήψη μέτρων δεδομένου ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα αντιμετωπίζει αυξημένο ρίσκο ατυχημάτων.

Η έρευνα που διεξήγαγε το ίδρυμα Road Safety Foundation (RSF) της Βρετανίας αναφέρει ότι η αύξηση των ηλικιωμένων οδηγών στο δρόμο θα είναι άμεσο αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού στην Ευρώπη, δεδομένου ότι πλέον όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι επιλέγουν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Το ίδρυμα υποστηρίζει ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα πρόληψης, καθώς στην τρίτη ηλικία σε μεγάλο ποσοστό περιορίζεται η ικανότητα ασφαλούς οδήγησης - λόγω, κυρίως, των προβλημάτων όρασης και ακοής, καθώς και της εξασθένησης των αντανακλαστικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της έρευνας υποστηρίζεται ότι ο αριθμός θανατηφόρων δυστυχημάτων σε ηλικίες 70-79 ετών θα αυξηθεί περισσότερο από 40 τοις εκατό μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Κατά συνέπεια, το RSF προτείνει μέτρα πρόληψης όπως την αυστηροποίηση των ιατρικών εξετάσεων -κυρίως της όρασης- των ηλικιωμένων οδηγών, που προαπαιτούνται για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης.

Μια πολύ πιο καινοτομική πρόταση, όμως, είναι η τροποίηση των διασταυρώσεων στις πόλεις, ώστε να γίνουν πιο ασφαλείς. Η έρευνα υποστηρίζει ότι στις διασταυρώσεις με γωνίες 90 μοιρών δυσκολεύονται πολύ να δουν οι οδηγοί με περιορισμένη περιφερειακή όραση ή με προβλήματα στον αυχένα.

Ορισμένες χώρες εκτός Ευρώπης έχουν ήδη ξεκινήσει να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης των οδηγών στο δρόμο. Για παράδειγμα, στη Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των ηλικιωμένων με άδεια οδήγησης έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία από 1 σε 3 εκατομμύρια, χρησιμοποιείται ένας ειδικός προσομοιωτής που μελετά τη συμπεριφορά των ηλικιωμένων καθώς οδηγούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ