Ανακαλύφθηκε σπάνιο μέταλλο που δεν είχε ξαναδεί ο πλανήτης -Πού βρέθηκε, πώς αλλάζει τις ισορροπίες

koitasma lithuou europi

Ένα μετάλλευμα που μπορεί να φέρει την επανάσταση στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, βελτιώνοντάς τα σε θεαματικό βαθμό, ανακαλύφθηκε από γεωλόγους.

Τα λιμνάζοντα νερά του κόσμου της γεωλογίας τάραξε η Κίνα, η οποία ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός μεταλλεύματος που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη Γη και δείχνει ικανό να αλλάξει τις οικονομικές και τεχνολογικές ισορροπίες.

Ειδικότερα, γεωλόγοι εντόπισαν στην Αυτόνομη Περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Βόρειας Κίνας ένα μετάλλευμα που το ονόμασαν "νιοβοβαοτίτη" (niobobaotite) και εμπεριέχει το σπάνιο δύστηκτο, μαλακό, ελατό και όλκιμο, αργυρόλευκο μέταλλο νιόβιο (niobium) που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κραμάτων για κινητήρες αεριωθουμένων και πυραύλων, ενώ έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι έχει εξαιρετικές ιδιότητες αγωγιμότητας ρεύματος σε χαμηλές θερμοκρασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Νιόβιο
Νιόβιο

Ο νιοβοβαοτίτης έλαβε αναγνώριση από την Επιτροπή νέων ορυκτών και ονοματολογίας ορυκτών της Διεθνούς Ορυκτολογικής Ένωσης, με τον αριθμό IMA 2022-127a.

Η Κίνα είναι η χώρα που έχει ηγείται της κούρσας των ερευνών πάνω στον νιοβίτη, εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- στη χρήση του για κατασκευή μπαταριών, με τον Independent να επισημαίνει ότι ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μπαταρίες που κατασκευάζονται από νιόβιο υπερτερούν σημαντικά έναντι των μπαταριών ιόντων λιθίου που ως γνωστόν ενσωματώνονται και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο Antonio Castro Neto, Διευθυντής του Κέντρου Προηγμένων Δισδιάστατων Υλικών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, δήλωσε νωρίτερα φέτος, ότι οι μπαταρίες νιοβίου-γραφενίου είναι ασφαλέστερες από τις λιθίου, φορτίζουν γρηγορότερα ενώ διαρκούν έως και 10 φορές περισσότερο, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να αντέξουν έως και 30 έτη.

φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είναι κατανοητό, η μαζική παραγωγή μπαταριών νιοβίου-γραφενίου θα μπορούσε να φέρει τεκτονικές αλλαγές στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης, βελτιώνοντας σε θεαματικό βαθμό τα εν λόγω τεχνολογίας αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, η κύρια πηγή νιόβιου ήταν από τον ορυκτό κολουμπίτη που εξορύσσεται ευρέως στον Καναδά, τη Βραζιλία, την Αυστραλία και τη Νιγηρία, με την Κίνα να αξιοποιεί σχεδόν το 95% του στοιχείου για τη βιομηχανία χάλυβα μέσω εισαγωγών.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ