Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης -Πώς θα εξετάζονται οι νέοι σε όλη την Ευρώπη

Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης

Πολλές είναι οι αλλαγές που εξετάζει η Κομισιόν αναφορικά με τα διπλώματα οδήγησης, την εκπαίδευση αλλά και τις εξετάσεις που δίνουν οι νέοι οδηγοί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στο Στρασβούργο έχοντας στην ατζέντα του ιδιαίτερα σημαντικά θέματα. Ανάμεσα σε αυτά τα θέματα βρίσκονται και οι αλλαγές που προωθούνται αναφορικά με τις άδειες οδήγησης οχημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εκπαίδευσης αλλά και των εξετάσεων για τους νέους οδηγούς.

Με στόχο τον μηδενισμό των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων έως και το 2050 η Κομισιόν εξετάζει σημαντικές αλλαγές αναφορικά με την εκπαίδευση των νέων οδηγών ώστε αυτή να γίνει πιο αυστηρή και να εναρμονιστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
δίπλωμα οδήγησης

Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν θέλει οι νέοι οδηγοί να προετοιμάζονται καλύτερα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους αναφορικά με τα διάφορα σενάρια οδήγησης που θα αντιμετωπίσουν σε πραγματικές συνθήκες, ειδικά εκείνα που αφορούν τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων (ποδηλάτες, πεζοί και χρήστες ηλεκτρικών πατινιών), την συνύπαρξη με αυτούς και την οδήγηση σε αστικό περιβάλλουν.

Στόχος της καλύτερης προετοιμασίας είναι να βελτιωθεί η αντίληψη των νέων οδηγών αναφορικά με το ρίσκο και τον κίνδυνο που εμπεριέχουν οι ενέργειες που πραγματοποιούν όταν οδηγούν και πώς αυτά επηρεάζουν τους υπόλοιπους χρήστες.

Επίσης, η Κομισιόν θέλει να δοθεί έμφαση και να εισαχθεί ένα κομμάτι στην εκπαίδευση το οποίο έχει να κάνει με την ορθή χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης και αυτή η εκπαίδευση να αποτελέσει μέρος και των εξετάσεων που δίνουν οι νέοι οδηγοί, λογικά και στο πρακτικό σκέλος τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον στις εξετάσεις των νέων οδηγών και κατ' επέκταση και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενσωματωθούν και τα σενάρια οδήγησης με κακές καιρικές συνθήκες, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται λόγω των τυφλών σημείων ενός οχήματος -τα σημεία του δρόμου που δεν μπορεί να δει ο οδηγός από τους καθρέπτες.

Η εκπαίδευση πάνω στα αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων αλλά και στις νέες τεχνολογίες ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού που βρίσκονται ήδη στα σύγχρονα αυτοκίνητα παραγωγής είναι επίσης ένας ανάμεσα στις αλλαγές που εξετάζει η Κομισιόν.

Τέλος, εκτός από την εναρμόνιση στην εκπαίδευση των νέων οδηγών για όλα τα κράτη-μέλη, στο τραπέζι έχει πέσει και η εναρμόνιση που αφορά τους ίδιους τους εκπαιδευτές των οδηγών και την δική τους εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξετάσεις.

Στις γενικότερες αλλαγές προωθούνται μεταξύ άλλων το πανευρωπαϊκό ψηφιακό δίπλωμα, η άδεια οδήγησης που θα λήγει κάθε 15 χρόνια και θα χρειάζεται ανανέωση αλλά και οι υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις -όχι αυτοέλεγχος- για όλους τους οδηγούς, είτε βγάζουν άδεια για πρώτη φορά είτε προχωρούν σε ανανέωση της ήδη υπάρχουσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ