Αλλάζουν όλα στις ζώνες ασφαλείας -Νέα τεχνολογία φέρνει την επανάσταση

Αλλάζουν όλα στις ζώνες ασφαλείας -Νέα τεχνολογία φέρνει την επανάσταση

Η ζώνη στο αυτοκίνητο είναι το σημαντικότερο στοιχείο παθητικής ασφάλειας και οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τον ζωτικό ρόλο της.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία πως η «ταπεινή» ζώνη ασφαλείας αποτελεί σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος τον συνδετικό «κρίκο» των επιβατών με τη ζωή.

Η ζώνη είναι το κυριότερο εξάρτημα ασφάλειας στον εξοπλισμό ενός αυτοκινήτου και εκείνο που μειώνει δραστικά ή αχρηστεύει επί της ουσίας την αποτελεσματικότητα όλων των υπόλοιπων υποσυστημάτων παθητικής ασφάλειας αν δεν χρησιμοποιηθεί από τον οδηγό ή τους επιβαίνοντες ενός οχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ζώνη και τα περιφερειακά της δεν έχουν σταματήσει να εξελίσσονται από τότε που έκανε την εμφάνισή της στους τέσσερεις τροχούς, πριν από 70 περίπου χρόνια. Εξελίξεις που έχουν κάνει τη ζώνη ασφαλείας ακόμη πιο αποτελεσματική και πιο άνετη κατά τη χρήση της.

Οι τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της παθητικής ασφάλειας αναφορικά με τη ζώνη έρχονται από τη γερμανική εταιρεία ZF, που εξειδικεύεται και στα συστήματα ασφάλειας η οποία παρουσίασε την τελευταία γενιά ενεργών ζωνών ασφαλείας

Ο νέος ηλεκτρικός εντατήρας της ζώνης ACR8 της γερμανικής εταιρείας είναι πλέον διασυνδεδεμένος με άλλα συστήματα ασφάλειας υποβοήθησης του οδηγού, όπως για παράδειγμα το αυτοματοποιημένο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του ενεργού ηλεκτρομηχανισμού λαμβάνει επιπλέον πληροφορίες από τους αισθητήρες περιβάλλοντος του αυτοκινήτου κατά την κίνησή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν το σύστημα «ειδοποιηθεί» για επικείμενη σύγκρουση ο μηχανισμός σφίγγει προληπτικά τη ζώνη ασφάλειας ώστε να φέρει το σώμα σε πιο σωστή στάση σε σχέση με το κάθισμα και τον αερόσακο που βρίσκεται στο ταμπλό για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του, σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το σύστημα μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και σωτήριο, για παράδειγμα στην περίπτωση που ο συνοδηγός έχει γείρει τον κορμό του προς τα εμπρός ψάχνοντας κάτι στο ντουλαπάκι ή το πάτωμα του αυτοκινήτου αφού η ζώνη ασφάλειας επαναφέρει το σώμα άμεσα στη σωστή θέση.

Ο νέος μηχανισμός της γερμανικής εταιρείας τίθεται σε λειτουργία με το που δεθεί η ζώνη ασφαλείας ρυθμίζοντας άμεσα τυχόν τζόγους, τα όποια κενά δηλαδή ανάμεσα στη ζώνη και το σώμα. Παράλληλα, μπορεί να ειδοποιήσει τον οδηγό μέσω δονήσεων στη ζώνη του, στην περίπτωση που το σύστημα παρακολούθησης κόπωσης εντοπίσει σημάδια αφηρημάδας στον οδηγό.

Τέλος, το σύστημα λειτουργεί και σφίγγει τη ζώνη στους επιβαίνοντες και όταν εντοπίσει ξαφνικές μανούβρες από τον οδηγό, ώστε να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ