Αλλάζουν όλα στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στην Ελλάδα –Σε ισχύ το ηλεκτρονικό «φακέλωμα»

Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Από «κόσκινο» θα περνάνε τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ώστε να αποτραπεί η διάθεση αμφιβόλου ποιότητας οχημάτων στην ελληνική αγορά.

Ένα προηγμένο ψηφιακό εργαλείο το οποίο έχει ως στόχο την εξυγίανση της αγοράς των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, εντοπίζoντας όσα έχουν παραποιημένα χαρακτηριστικά, έθεσε σε λειτουργία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πρόκειται για το Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων, μια ψηφιακή πλατφόρμα με την οποία θα τηρούνται όλα τα στοιχεία εισαγωγής και πρώτης ταξινόμησης μεταχειρισμένων οχημάτων στη χώρα µας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους συναρμόδιους φορείς της πολιτείας να έχουν άμεση και διαρκή πρόσβαση και ως εκ τούτου να είναι σε θέση να προβαίνουν στους αναγκαίους ελέγχους και επαληθεύσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, το ΜΕΜΟ προσφέρει τη δυνατότητα δειγματοληπτικής επαλήθευσης της γνησιότητας των στοιχείων των οχημάτων που υποβάλουν οι εισαγωγείς, καθιστώντας δυνατή τη διασταύρωση των εν λόγω στοιχείων από τους επίσημους αντιπροσώπους.

Με την εφαρμογή του ΜΕΜΟ, διευκολύνεται η εξυγίανση της αγοράς, μέσα από τη δυνατότητα κεντρικής εποπτείας και τον έλεγχο των εισαγόμενων  μεταχειρισμένων οχημάτων, ώστε να εξαλειφθεί η διάθεση των οχημάτων που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό (π.χ. τρακαρισμένα οχήματα, οχήματα µε αλλοιωμένο μετρητή χιλιομέτρων κλπ.).

Παράλληλα, βελτιώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς θα εξασφαλίζεται ότι τα εισαγόμενα οχήματα που θα τίθενται σε κυκλοφορία θα τηρούν τη σχετική νομοθεσία περί εκπομπών ρύπων.

Ταυτόχρονα, προκειμένου το ΜΕΜΟ να είναι άμεσα αποτελεσματικό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη νομοθετήσει κατηγοριοποιημένες παραβάσεις που μπορεί να σχετίζονται με ελλιπείς, ανακριβείς ή εκπρόθεσμες καταχωρίσεις και έχουν θεσπιστεί τόσο τα διοικητικά πρόστιμα, όσο και η διαδικασία και ο τρόπος επιβολής τους.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ