Αλλάζουν τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη-Πότε βγαίνουν στους δρόμους τα πρώτα ηλεκτρικά;

Yutong λεωφορεία

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την παραλαβή των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων που θα κινούνται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Στις αρχές του 2024 θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα καινούργια ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία -τα οποία θα δρομολογηθούν σε γραμμές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του σε ημερίσια εφημερίδα.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών είναι γηρασμένος «αφού ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι περίπου 19 έτη, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι τα 13 έτη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προκύπτουν πολλά προβλήματα», προσθέτοντας ότι εντός των επόμενων μηνών θα εκκινήσουν οι διαδικασίες και για τον νέο διαγωνισμό που αφορά στην προμήθεια επιπλέον 650 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, κυρίως ηλεκτρικών, αργής και ταχείας φόρτισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
yutong Ηλεκτρικά λεωφορεία

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία που θα παραδοθούν στις αρχές του 2024, αυτά θα είναι 12 μέτρων με αυτονομία 180 χιλιομέτρων και κατασκευάζονται από την εταιρεία Yutong.

Τα υπόλοιπα 400 λεωφορεία του τρέχοντος διαγωνισμού είναι τα εξής:

  • 100 απλά ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων και ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ.
  • 200 απλά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI
  • 100 αρθωτά λεωφορεία 18 μέτρων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VΙ.

Στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η σταδιακή ένταξη στον στόλο αστικών λεωφορείων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης συνολικά 1.300 λεωφορείων που θα συνδράμουν καθοριστικά στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του συγκοινωνιακού έργου.

yutong Ηλεκτρικά λεωφορεία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ