Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης -Η Ευρώπη ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας

Kainourgio diploma 1

Η Ευρώπη ζητάει από τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης, με την Ελλάδα να έχει ήδη φροντίσει να τις υλοποιήσει.

Σημαντικές αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης ετοιμάζει η ΕΕ στο πλαίσιο της υλοποίησης του οράματός της για μηδενικές απώλειες από τροχαία ατυχήματα έως το 2050.

Τον Μάρτιο του 2023, η Κομισιόν είχε καταθέσει τις προτάσεις της για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας μέσω της αναθεώρησης του καθεστώτος γύρω από τις άδειες οδήγησης και τον περασμένο Δεκέμβριο η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (TRANS) είπε το «ναι» στις περισσότερες τροπολογίες.

Μεταξύ άλλων, συμφώνησε κάθε νέος οδηγός να υπόκειται σε μια 2ετή δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία θα ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες, αλλά και να εμπλουτιστεί η εκπαίδευση των οδηγών με νέα μαθήματα (βλ. εξοικείωση στα νέα συστήματα των αυτοκινήτων).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
δίπλωμα οδήγησης κινητό

Η Κομισιόν και η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δείχνουν, βέβαια, να συγκλίνουν και στην ψηφιοποίηση του διπλώματος οδήγησης, ώστε οι οδηγοί να μπορούν να το έχουν πάντα μαζί τους, στο κινητό τους τηλέφωνο και να είναι ισοδύναμο με το φυσικό έγγραφο.

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει ήδη στον ψηφιακό μετασχηματισμό των αδειών οδήγησης, οι οποίες έχουν περάσει στα κινητά τηλέφωνα πάνω από 1.000.000 οδηγών.

Στόχος, ωστόσο, της ΕΕ είναι το ψηφιακό δίπλωμα να γίνει πραγματικότητα σε όλα τα κράτη-μέλη, κάτι το οποίο θα καθιστά τον έλεγχο των οδηγών σε όλους τους δρόμους των χωρών-κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταχύτερο και πιο αξιόπιστο, καθώς αυτομάτως οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν απευθείας πρόσβαση στα στοιχεία του κατόχου.

Παραμένει άγνωστο αν τα φυσικά έγγραφα θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως εναλλακτική, όπως στην Ελλάδα, η θα καταργηθούν πλήρως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Υπενθυμίζεται ότι το ψηφιακό πορτοφόλι του οδηγού ονομάζεται Gov.gr Wallet και πέρα από το δίπλωμα οδήγησης εμπεριέχει και την ταυτότητα. Πρόσφατα, μάλιστα, αυτό ενσωμάτωσε το MyAuto που ουσιαστικά αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματος.

Στο αναβαθμισμένο ψηφιακό πορτοφόλι, οι οδηγοί μπορούν να δουν στοιχεία για την Άδεια Κυκλοφορίας, τα Τέλη Κυκλοφορίας, το ΚΤΕΟ και την Ασφαλιστική Κάλυψη. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να  διατηρούν τα εν λόγω χαρτιά συγκεντρωμένα, σε ψηφιακή μορφή, στο κινητό τους τηλέφωνο και να τα φέρουν πάντα μαζί τους.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ