Αλλάζουν οι διαβάσεις πεζών στην Αθήνα - Πώς αναγκάζουν τους οδηγούς να σταματήσουν

έξυπνη διάβαση πεζών αθήνα

Πληθαίνουν οι «έξυπνες» και ενεργειακά αυτόνομες διαβάσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενισχύοντας σε καθοριστικό βαθμό την ασφάλεια των πεζών.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την ανάδειξη της πρωτεύουσας σε μια πόλη που θα είναι φιλική προς τους πεζούς.

Περίοπτη θέση στη δέσμη μέτρων της περιφέρειας αποτελεί και η κατασκευή «έξυπνων» διαβάσεων, οι οποίες θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των πεζών.

Μία από αυτές βρίσκονται στην λεωφόρο Ηλιουπόλεως και συγκεκριμένα στο ύψος της Γυμναστικής Ακαδημίας. Στο σημείο τοποθετηθεί φωτεινή σήμανση η οποία ειδοποιεί τους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων για την ύπαρξη διάβασης.

έξυπνη διάβαση πεζών αθήνα
Διάβαση πεζών στην Ηλιουπόλεως
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, στις δύο άκρες του δρόμου, επί του πεζοδρομίου, έχουν εγκατασταθεί συσκευές φωτεινής σηματοδότησης που ουσιαστικά είναι ενεργειακά αυτόνομες, μιας και για την τροφοδοσία τους φροντίζουν φωτοβολταϊκές μονάδες, τοποθετημένες πάνω από τη συσκευή φωτεινής σηματοδότησης.

Το συγκεκριμένο σύστημα κρίνεται ότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της οδικής ασφαλείας, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που στην εν λόγω διάβαση δεν υπάρχει φανάρι. 

έξυπνη διάβαση πεζών αθήνα
Διάβαση πεζών στην Ηλιουπόλεως

Οι δράσεις της περιφέρειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή πρότυπων μη σηματοδοτούμενων διαβάσεων σε επιλεγμένα σημεία μειωμένης οδικής ασφάλειας αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες των έργων «Βελτίωσης Υποδομών Οδικής Ασφαλείας Αστικού και Υπεραστικού Δικτύου Περιφέρειας Αττικής» που έχει προτείνει η περιφέρεια και για τα οποία αναζητά χρηματοδότηση.

Η κατασκευή πρότυπων μη σηματοδοτούμενων διάβασεων πεζών σε συγκεκριμένα σημεία, αφορά στην προσθήκη φωτεινής και ηχητικής σήμανσης τόσο εντός του οδοστρώματος όσο και επί του πεζοδρομίου και στην επισήμανση της διάβασής με φωτιζόμενες πινακίδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαβάσεις θα ενεργοποιούνται αυτόματα όταν ο πεζός θα προσπαθεί να τις διασχίσει μέσω αισθητήρα είτε με την αφή του σχετικού κονδυλίου από τον πεζό παράγοντας τα προβλεπόμενα ηχητικά και φωτεινά σήματα προς ενημέρωση των οδηγών.

Οι «έξυπνες» διαβάσεις σε Παναθηναϊκό Στάδιο και Σύνταγμα

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πρότυπες διαβάσεις πεζών λειτουργούν από το 2019 σε δύο από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Πλατεία Συντάγματος (Φιλελλήνων-Ερμού Μητροπόλεως) και στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Βασιλέως Κων/νου και Ηρώδου Αττικού).

έξυπνη διάβαση πεζών αθήνα
Διάβαση πεζών έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο

Ένα από τα συστήματα που καθιστά τις εν λόγω διαβάσεις ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι η προσθήκη φαναριών LED τεχνολογίας SafeLight, τα οποία ενισχύουν σε σημαντικό βαθμό την ασφάλεια των πεζών, χάρη σε ένα πρόσθετο τμήμα τους το οποίο παράγει κόκκινο φως στις άκρες τις του πεζοδρομίου. 

Όταν ο πεζός κοιτά το κινητό του τηλέφωνο, το κόκκινο φως αντανακλάται απευθείας στην οθόνη του smartphone.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, παράλληλα των διαβάσεων τοποθετούνται LED λαμπάκια επί του οδοστρώματος που επιτρέπουν στους οδηγούς να εντοπίσουν όσους επιχειρούν να διασχίσουν τον δρόμο.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ