Αλλάζει μέσα στο 2026 η Αττική Οδός -Το έργο που θα βάλει τέλος στην κίνηση και την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών

Metamorfosi

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στο έτος, ο νέος κόμβος της Μεταμόρφωσης φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε ένα από τα πιο επίμονα μποτιλιαρίσματα της Αττικής Οδού.

Μια από τις πιο γνωστές «πληγές» της Αττικής Οδού μπαίνει σε τροχιά λύσης. Ο νέος ανισόπεδος κόμβος στη Μεταμόρφωσηαναμένεται να είναι έτοιμος το 2026, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews και στην εκπομπή Σαββατοκύριακο από τις 5.

Στόχος του έργου είναι η μείωση των καθυστερήσεων και η αύξηση της ικανότητας εξυπηρέτησης των κυκλοφοριακών φόρτων, αφού στο συγκεκριμένο σημείο, ειδικά στις ώρες αιχμής, σχηματίζονται ουρές εκατοντάδων μέτρων στην έξοδο της Αττικής Οδού προς Λαμία, τόσο από την κατεύθυνση του Αεροδρομίου όσο και από εκείνη της Ελευσίνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βασική φιλοσοφία της παρέμβασης αφορά την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς Λαμία και προβλέπει τον διαχωρισμό των δύο κλάδων εισόδου. Με την ανεξάρτητη είσοδο των ρευμάτων Αεροδρόμιο–Λαμία και Ελευσίνα–Λαμία, αποφεύγεται ο γνωστός «στραγγαλισμός» στο σημείο σύγκλισης, που σήμερα αποτελεί τη βασική αιτία της συμφόρησης.

kombos metamorfosis

Ο κόμβος της Μεταμόρφωσης αυτή τη στιγμή. Στο κίτρινο χρώμα είναι εκεί όπου συναντώνται οι δύο έξοδοι.

Η συγκεκριμένη λύση εκτιμάται ότι μπορεί να υπερδιπλασιάσει την κυκλοφοριακή ικανότητα του κόμβου και να μειώσει τουλάχιστον κατά 50% τις καθυστερήσεις στις ώρες αιχμής.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει διατήρηση των υφιστάμενων ορίων απαλλοτρίωσης, περιορισμένη όχληση κατά τη διάρκεια των εργασιών και σχετικά χαμηλό κατασκευαστικό κόστος, στοιχεία που επιτρέπουν την ταχύτερη υλοποίηση του έργου.

Ο Χρίστος Δήμας είχε επισημάνει ότι η έξοδος της Μεταμόρφωσης αποτελούσε εδώ και χρόνια ένα από τα πιο προβληματικά σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, καθώς η υπάρχουσα υποδομή δεν ανταποκρινόταν πλέον στα σημερινά κυκλοφοριακά δεδομένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
kombos metamorfosis
Ο νέος κόμβος της Μεταμόρφωσης, όπου οι δύο έξοδοι θα καταλήγουν στην Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει παλαιότερα, η συγκεκριμένη παρέμβαση θα επιτρέψει καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, με ανεξάρτητη κίνηση των δύο κλάδων από την Αττική Οδό προς την Εθνική Οδό, βελτιώνοντας ουσιαστικά την καθημερινότητα των οδηγών με λύσεις που απαιτούν λιγότερο χρόνο και χαμηλότερο κόστος κατασκευής.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος είχε τονίσει ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για το κυκλοφοριακό της Αττικής, σημειώνοντας πως τέτοιου είδους παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση σημειακά.

attiki odos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος είχε εξηγήσει ότι το έργο στη Μεταμόρφωση θα βελτιώσει αισθητά τη ροή εισόδου στον άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης, μέσω της πλήρους ανεξαρτητοποίησης των δύο λωρίδων, δίνοντας στον οδηγό από το Αεροδρόμιο και σε εκείνον από την Ελευσίνα ξεχωριστές και σαφείς εισόδους προς Λαμία.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ