Αλλάζουν όλα στην ασφάλιση των αυτοκινήτων -Ποιοι οδηγοί θα την πληρώσουν ακριβά

Ασφάλεια αυτοκινήτου

Το πράσινο φως για την αξιοποίηση των δεδομένων που συγκεντρώνονται από τους ηλεκτρονικούς καταγραφείς ενός αυτοκινήτου έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα υπολογισμού των ασφαλίστρων βάσει της συμπεριφοράς ενός οδηγού.

Ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά ενός οδηγού προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας κατά αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα πλήρους εξατομίκευσης ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου.

Αν και εφόσον μια ασφαλιστική εταιρεία αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα που συγκεντρώνονται από τις ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου ενός οχήματος, τότε αυτομάτως θα αποκτά πλήρη εικόνα για τις οδηγικές συνήθειες των χρηστών του αυτοκινήτου, προσαρμόζοντας αναλόγως το κόστος ασφάλισης.

Ασφάλιση αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα, ένας οδηγός που οδηγεί σεβόμενος τα όρια ταχύτητας, κρατώντας τις αποστάσεις ασφαλείας και αποφεύγοντας τους απότομους ελιγμούς, τότε θα θεωρείται λιγότερο επιρρεπής στα ατυχήματα, προσφέροντας τη δυνατότητα στην ασφαλιστική εταιρεία να μειώσει το κόστος του συμβολαίου.

Αντιθέτως, εκείνοι που προσεγγίζουν πιο επιθετικά την καθημερινότητά τους πίσω από το τιμόνι, διαθέτουν δίχως αμφιβολία περισσότερες να εμπλακούν σε ένα λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό ατύχημα, δίνοντας το έναυσμα στις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν το κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης.

Ασφάλιση αυτοκινήτου

Στο κόστος ασφάλισης θα προσμετρά και η παρουσία ή μη προηγμένων συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας, καθώς ως γνωστόν μπορούν να κάνουν τη διαφορά αποτρέποντας κάποιο ατύχημα.

Για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα καταγραφής ενός οχήματος θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν η διαδικασία αυτή να αναβαθμιστεί στο μέλλον ως προαπαιτούμενο για τη σύναψη οποιουδήποτε συμβολαίου ασφαλιστικής κάλυψης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ασφάλιση αυτοκινήτου

Υποχρεωτικότητα στην πρόσβαση των δεδομένων μπορεί να προκύψει και στην περίπτωση ενός ατυχήματος, με σκοπό τη διελεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη.

Ανακεφαλαιώνοντας, το πράσινο φως της αξιοποίησης των δεδομένων που καταγράφονται από ένα όχημα φέρνει τους επιθετικούς-παραβατικούς οδηγούς μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο θεαματικής αύξησης του κόστους ασφάλισής τους, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ