Αλλαγή ώρας -Για ποιον κίνδυνο δεν πρόκειται να σου μιλήσει κανείς

αλλαγή ώρας -Για ποιον κίνδυνο δεν θα σου μιλήσει κανείς

Η αλλαγή ώρας βρίσκεται προ των πυλών και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τους οδηγούς που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτή την «μεταβατική» περίοδο.

Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι να αλλάξει επίσημα η ώρα και οι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας να περάσουν και αυτοί από την χειμερινή στη θερινή ώρα.

Η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο από το 1975 στην Ελλάδα, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου που είναι φέτος και η τελευταία μέρα του μήνα, με τα ρολόγια να πηγαίνουν μία ώρα μπροστά, συγκεκριμένα από τις 03.00 π.μ. στις 04.00 π.μ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλλαγή της ώρας γίνεται με στόχο να εκμεταλλευτεί το κοινό όσο το δυνατό περισσότερο το φως της ημέρας που έχει μεγαλώσει αισθητά, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ρεύματος.

Η αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή φέρνει μαζί της και μία ακόμη σημαντική αλλαγή, η οποία έχει να κάνει με τις βιολογικές μας ανάγκες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει και τον κιρκαδικό μας ρυθμό, ο οποίος είναι επί της ουσίας το βιολογικό μας ρολόι, το οποίο ρυθμίζει, μεταξύ άλλων και ίσως πιο χαρακτηριστικά, το πότε ξυπνάμε και το πότε πάμε για ύπνο.

Με τα ρολόγια να πηγαίνουν μία ώρα μπροστά έπειτα από έξι ολόκληρους μήνες, ο οργανισμός μας επί της ουσίας αναγκάζεται να ξυπνά μία ώρα νωρίτερα από αυτό που είχε συνηθίσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την πλειοψηφία των οδηγών το παραπάνω σημαίνει ότι θα βγαίνουν το πρωί στον δρόμο ενώ θα νιώθουν ακόμη νυσταγμένοι κάτι που μπορεί να εμπεριέχει σημαντικό κίνδυνο και αυξημένο ρίσκο για πρόκληση τροχαίου ατυχήματος.

Σύμφωνα και με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών οι οδηγοί που έχουν στερηθεί ύπνου εμπλέκονται πιο συχνά σε τροχαίο ατύχημα, με την έρευνα να συνδέει άμεσα 300 θανατηφόρα τροχαία που προκλήθηκαν λόγω της αλλαγής της ώρας σε μια περίοδο 10 ετών.

Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια του Καναδά αναφέρεται ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες έπειτα από την αλλαγή της ώρας η πιθανότητα για εμπλοκή σε θανατηφόρο τροχαίο αυξάνεται κατά 6%.

Στη συγκεκριμένη έρευνα λήφθηκαν υπόψη δεδομένα από 730.000 τροχαία ατυχήματα που έγιναν το διάστημα 1996-2017, ενώ υπάρχουν και ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη που συμφωνούν με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έλλειψη ύπνου έχει αναγνωριστεί ως αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος άσχετα από την αλλαγή της ώρας καθώς έχει παρόμοιο αντίκτυπο στον ανθρώπινο οργανισμό με την κατανάλωση αλκοόλ και το αίσθημα κόπωσης που επιφέρει, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την προσοχή και την εγρήγορση που πρέπει να έχει όποιος κάθεται πίσω από το τιμόνι.

Για όλους εκείνους που πρέπει να οδηγήσουν το πρωί η πιο λογική λύση για να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να προσαρμοστεί στην αλλαγή της ώρας είναι να ξεκινήσουν τη διαδικασία και να πηγαίνουν λίγο νωρίτερα για ύπνο τις πρώτες ημέρες αλλά και να φροντίσουν ο ύπνος που θα κάνουν να είναι όσο πιο ποιοτικός γίνεται.

Να υπάρχει δηλαδή η απαραίτητη ησυχία -μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με τη χρήση ωτασπίδων- και να μην υπάρχει φως στο δωμάτιο ώστε ο οργανισμός να παράγει ταχύτητα τη μελατονίνη που χρειάζεται για να μπει σε διαδικασία ύπνου. Επίσης το πρωί μετά το ξύπνημα καλό είναι να υπάρχει άπλετο φως όση ώρα προετοιμάζονται οι οδηγοί για να ξεκινήσουν.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ