Αλκοόλ -Πόση ώρα διατηρείται στον ανθρώπινο οργανισμό, πότε μπορώ να οδηγήσω

Αλκοόλ και οδήγηση

Οι πασχαλινές διακοπές φέρνουν την οικογένεια και τους φίλους γύρω από «πλούσια» στρωμένα τραπέζια. Πότε όμως μπορείτε να σηκωθείτε και να οδηγήσετε με ασφάλεια μετά την κατανάλωση αλκοόλ;

Οι ευσεβείς πόθοι των πολιτικών που θεωρούν ότι τα ολοένα και υψηλότερα πρόστιμα θα λύσουν όλα τα προβλήματα, συνήθως δεν αποδίδουν. Παρά τις διαδοχικές τροποποιήσεις που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια για να γίνουν αυστηρότεροι οι νόμοι, η αστυνομία εξακολουθεί να εντοπίζει δεκάδες χιλιάδες οδηγούς που οδηγούσαν μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Έτσι λοιπόν, παρατηρείται αύξηση των οδηγών που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποιούν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό τους έχει ανέβει κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι στατιστικές της αστυνομίας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι μεθυσμένοι οδηγοί εντοπίζονται συνήθως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Και όπως είναι ευκόλως κατανοητό, οι έλεγχοι θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

Πόση ώρα όμως μένει το αλκοόλ στον οργανισμό; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη, καθώς διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά όπως το φύλο (οι γυναίκες έχουν γενικά χαμηλότερη ανοχή στο αλκοόλ), το σωματικό βάρος, η ηλικία, η φυσική κατάσταση, η υγεία, η διατροφή και η φυλή (πολλοί Ασιάτες έχουν μια γενετική μετάλλαξη που αναγκάζει το σώμα τους να παράγει μια ανενεργή μορφή του ενζύμου ALDH2, κλειδί στο μεταβολισμό του αλκοόλ).

Drunk driver 2

Εάν υποθέσουμε ότι το σώμα ενός ενήλικου υγιούς άνδρα μπορεί να απορροφήσει περίπου 0,1  γρ. καθαρού αλκοόλ ανά κιλό σωματικού βάρους μέσα σε μια ώρα, μεταφράζεται στο ότι για έναν άνδρα 80 κιλών θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα για να απορροφήσει μια μικρή μπύρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αλκοόλ «καίγεται» σχεδόν εξ ολοκλήρου από το συκώτι, το οποίο λειτουργεί με τον δικό του σταθερό ρυθμό. Και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει ταχύτερα. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το αν καθόμαστε ή χορεύουμε, εάν παίρνουμε έναν υπνάκο μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή πηγαίνουμε για μια μεγάλη βόλτα στον καθαρό αέρα - το αλκοόλ στο αίμα δεν θα μειωθεί γρηγορότερα εξαιτίας αυτού. Το σημαντικότερο είναι ο χρόνος.

Από την άλλη, αν καταναλώνουμε αλκοόλ με άδειο στομάχι, μεθάμε πιο γρήγορα. Αν το αλκοόλ συνοδεύει μεγάλα γεύματα - όπως συμβαίνει συνήθως στο γιορτινό τραπέζι - η επίδρασή του είναι ελαφρώς καθυστερημένη και λιγότερο βίαιη, αλλά η διαδικασία μεταβολισμού του αλκοόλ μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί μπορεί να μην νιώθουμε τα προοδευτικά συμπτώματα της μέθης. Το γεγονός ότι πιστεύουμε ότι είμαστε νηφάλιοι δεν σημαίνει ότι το αλκοτέστ δεν θα δείξει τίποτα σε περίπτωση πραγματοποίησής του από τις Αρχές. Και η κατανάλωση καφέ ή ενός ενεργειακού ποτού δεν θα επιταχύνει τη νηφαλιότητα μας ή την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Drunk driver 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές φορές θα ακούσετε διάφορες συμβουλές που αναφέρουν ότι με δύο ώρες παύση μεταξύ ποτηριών με βότκα ή μία ώρα για ένα ποτήρι κρασί, το αλκοόλ θα έχει εξαφανιστεί από τον οργανισμό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πρόκειται για μύθους. Ειδικά όταν πρόκειται για πολύωρες εκδηλώσεις και πάρτι όπου μπορεί να χάσετε εύκολα το μέτρημα.

Κατά τη γνώμη μας, ένας συνετός και υπεύθυνος οδηγός δεν καταναλώσει καθόλου αλκοόλ. Και η αλήθεια είναι ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να γυρίσει τους οικείους στο σπίτι με ασφάλεια. Εάν όμως έχετε καταναλώσει αλκοόλ, προτιμήστε να κινηθείτε με ταξί.

Ας δούμε όμως πόση ώρα χρειάζονται τρεις τύποι αλκοολούχων ποτών για να απορροφηθούν από τον οργανισμό ενός άνδρα με καλή φυσική κατάσταση.

Λευκό κρασί (13,5% αλκοόλ)
1 ποτήρι: 3,5 ώρες
2 ποτήρια:7 ώρες
3 ποτήρια: 10,5 ώρες
4 ποτήρια: 14 ώρες
5 ποτήρια: 17,5 ώρες

Ισχυρά αλκοολούχα (40% αλκοόλ)
1 ποτήρι: 1,5 ώρες
2 ποτήρια: 3 ώρες
3 ποτήρια: 4,5 ώρες
4 ποτήρια: 6 ώρες
5 ποτήρια: 7,5 ώρες

Μπύρα (5% αλκοόλ)
1 ποτήρι: 2,5 ώρες
2 ποτήρια: 5 ώρες
3 ποτήρια: 7,5 ώρες
4 ποτήρια: 10 ώρες
5 ποτήρια: 12,5 ώρες

Σημειώστε πως το λευκό κρασί εμφανίζεται με μεγαλύτερα διαστήματα απορρόφησης, καθώς η δοσολογία αφορά μεγαλύτερη ποσότητα έναντι ενός ισχυρού αλκοολούχου ποτού.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ