Νυχτερινές επιδρομές αλεπούδων σε αυτοκίνητα στο νότιο Λονδίνο

Fox Cars Sussex

Οι κάτοικοι του προαστίου Horsham στο νότιο Λονδίνο λένε ότι «λυσσασμένες» αλεπούδες προκαλούν ζημιές χιλιάδων λιρών στα αυτοκίνητά τους, μασώντας τις σωληνώσεις των φρένων τους και τις ηλεκτρικές καλωδιώσεις.

Τα μικρά τετράποδα φαίνεται πως κατεβαίνουν από τα δάση καθώς προσελκύονται από τη μυρωδιά του υγρού φρένων. Δυστυχώς τα ζώα παθαίνουν δηλητηρίαση από τα χημικά και τα εκκρίνουν αμέσως, κι έτσι προκύπτουν για τους κατοίκους και ανησυχίες δημόσιας υγείας - καθώς τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα περιττώματα που συγκεντρώνουν πλήθος σκουληκιών και μικροβίων.

Μια κάτοικος του Horsham χαρακτήρισε το φαινόμενο «απαίσιο» και διευκρίνισε ότι το πρόβλημα υφίσταται τους τελευταίους επτά μήνες, χωρίς να έχει βοηθήσει κανείς τους κατοίκους. Συμπλήρωσε πως «αυτές οι αλεπούδες τρελαίνονται, και είναι φρικτό. Έχουμε μετρήσει 36 αλεπούδες μαζεμένες σε έναν γειτονικό κήπο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αλεπούδες σε έναν και μόνο δρόμο έχουν προκαλέσει ζημιές σε περίπου 30 αυτοκίνητα, και το κόστος επιδιορθώσεων για τους κατοίκους της περιοχής σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει ακόμα και τις 10 χιλιάδες Ευρώ.

Μια αυτοσχέδια λύση που έχουν βρει οι ίδιοι είναι να καλύπτουν το κάτω μέρος των αυτοκινήτων τους με μουσαμάδες, ώστε να μην μπορούν οι αλεπούδες να προσεγγίζουν τον χώρο του κινητήρα. Όμως, ο μουσαμάς δεν φαντάζει σαν ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό για τα δόντια των αλεπούδων, δεδομένου ότι αυτά μπορούν να κόψουν σωληνώσεις και καλωδιώσεις.

Είναι η μόνη λύση που βρίσκουν οι κάτοικοι του Horsham, δεδομένου ότι οι επανειλημμένες προσπάθειές τους να πείσουν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της περιοχής έχουν τύχει της απόλυτης αδιαφορίας της τελευταίας - με τη δικαιολογία ότι οι αλεπούδες δεν είναι βλαβερά αστικά ζώα αλλά «άγρια ζωή», την οποία δεν πρέπει να πειράξουν. Ακόμα και οι φιλοζωικές οργανώσεις τους αγνοούν, λέγοντας ότι μπορούν να επέμβουν μόνο αν κάποιος κάνει κακό στις αλεπούδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλήθος των αλεπούδων στην Αγγλία είναι τόσο μεγάλο, ακόμα και στις καρδιές των πόλεων, που η καταφυγή στο κυνήγι τους φαίνεται πως ήταν πολύ καλή ιδέα για τους κατοίκους της χώρας μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το κυνήγι αλεπούδων απαγορεύθηκε επισήμως -αλλά όχι απαρέγκλιτα- το 2004, κι έτσι ο πληθυσμός τους αυξήθηκε.

Μια αλεπού μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στην οδό Downing, αρ.10.
Μια αλεπού μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στην οδό Downing, αρ.10.

Το ίδιο πρόβλημα με το Horsham είχε, πριν από πέντε χρόνια, και το γειτονικό προάστιο Tunbridge Wells. Ο εκπρόσωπος μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης τότε είχε πει ότι οι ζημιές στα αυτοκίνητα προέρχονταν από μικρά αλεπουδάκια, που χαρακτήρισε «χούλιγκανς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ