Ακτιβιστές «χτυπούν» στάσεις λεωφορείων -Ποιος είναι ο λόγος

Επίθεση από ακτιβιστές σε στάσεις λεωφορείων. Ποιος είναι ο λόγος 2023

Δεκάδες στάσεις λεωφορείων στην Ευρώπη υπέστησαν παραφθορές από ακτιβιστές για το κλίμα που είχαν στο στόχο τους κατασκευαστές αυτοκινήτου.

Νέους τρόπους βρίσκουν οι ακτιβιστές για το κλίμα για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού στην κλιματική αλλαγή έχοντας στο στόχαστρό τους τις περισσότερες φορές τους κατασκευαστές αυτοκινήτου.

Νέος και τελευταίος μέχρι στιγμής στόχος των ακτιβιστών ήταν δεκάδες στάσεις λεωφορείου σε μεγάλες και μικρές ευρωπαϊκές πόλεις και συγκεκριμένα οι διαφημίσεις που τοποθετούν οι εταιρείες στα πλαϊνά τμήματα των στάσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα και με αναφορές από διεθνή μέσα, οι ακτιβιστές του κινήματος Extinction Rebellion προχώρησαν σε παραφθορές, τοποθετώντας πάνω από τα πόστερ των κανονικών διαφημίσεων των εταιρειών αυτοκινήτου, δικές τους αφίσες. Οι εν λόγω αφίσες έμοιαζαν με κανονικές, ωστόσο μετέφεραν εντελώς διαφορετικά μηνύματα.

Οι αφίσες αφορούσαν συγκεκριμένα τις διαφημίσεις των Toyota και BMW καθώς οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι είναι παραπλανητικές αναφορικά με την πληροφόρηση που προσφέρουν στο κοινό, ενώ πιστεύουν ότι οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν με τις ενέργειές τους να αποτρέψουν πολιτικές υπέρ της προστασίας του παγκόσμιου κλίματος.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ανάρτησε το κίνημα Extinction Rebellion Midlands στον λογαριασμό του στο Twitter, μια από τις διαφημίσεις της Toyota αντικαταστάθηκε από αφίσα που έφερε το «διαφημιστικό» σλόγκαν «Ας καταστρέψουμε τα πάντα» αλλά και το hashtag «καταργήστε τις διαφημίσεις για ορυκτά καύσιμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ψεύτικη αφίσα για την BMW με σλόγκαν το «Εγγυημένη Κατάρρευση Κλίματος», το ίδιο hashtag αλλά και το μήνυμα «δεν μας νοιάζει».

Οι ακτιβιστές τοποθέτησαν τις δικές τους αφίσες σε περισσότερες από 400 στάσεις, οι οποίες εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων πόλεων στο Λονδίνο, το Βερολίνο, την Φρανκφούρτη, το Παρίσι αλλά και τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται το ομώνυμο Σαλόνι Αυτοκινήτου.

Πάγια θέση των ακτιβιστών είναι οι κυβερνήσεις των κρατών να προχωρήσουν σε πιο αυστηρές πολιτικές αναφορικά με τις διαφημίσεις εταιρειών αυτοκινήτου.

Οι ακτιβιστές θέλουν να εφαρμοστούν νόμοι παρόμοιοι με αυτούς που εφαρμόζονται και για τις διαφημίσεις των προϊόντων της καπνοβιομηχανίας, με περιορισμούς αναφορικά με τα μέσα που μπορούν να προβάλλονται αλλά και με την υποχρεωτική προβολή μηνυμάτων που να ενημερώνουν για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν τα οχήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ