Το Αιγαίο μπορεί να αλλάξει το χάρτη στην ενέργεια -Η λύση που δημιουργεί νέες ισορροπίες

Πώς το Αιγαίο θα δώσει τη λύση στον τομέα της ενέργειας. Κυματική, μηχανική ενέργεια 2023 ΑΠΕ ηλεκτρισμός

Η δύναμη της θάλασσας είναι η επόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας προς εκμετάλλευση με νέες τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Στον δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον, απαλλαγμένο από εκπεμπόμενους ρύπους, η μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική δίνει τη λύση εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, αρχικά με την αξιοποίηση της υδρογεννήτριας και τις τελευταίες δεκαετίες με την ανεμογεννήτρια.

Το νερό προσφέρει τις υπερπολύτιμες υπηρεσίες του στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και «παράγει» περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ότι όλες οι άλλες ανανεώσιμες πηγές συνδυασμένα, ακόμη και αν σε αυτές προστεθεί και η πυρηνική ενέργεια: το 2020 μάλιστα έφτασε στα 4.500 TWh, καλύπτοντας έτσι το ένα έκτο της παγκόσμιας ζήτησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το νερό μπαίνουν και οι θάλασσες όλου του κόσμου με δεκάδες εταιρείες και πολλές χώρες να προσπαθούν εκμεταλλευτούν την δύναμη των κυμάτων και τα τεράστια ποσά της μηχανικής ενέργειας που «ταξιδεύουν» μαζί τους (χωρίς να γίνεται μεταφορά ύλης), ώστε να τα μετατρέψουν σε κινητική και έπειτα σε ηλεκτρική ενέργεια.

Μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που θέλει να εκμεταλλευτεί την δύναμη των επιφανειακών κυμάτων σε παράλιες περιοχές είναι οι γεννήτριες της σουηδικής Eco Wave Power, η οποία ιδρύθηκε στο Ισραήλ από την Ισραηλινή Inna Braverman (CEO της εταιρείας) και τον Καναδό David Leb.

Η Ιnna Braverman, CEO της Eco Wave Power
Η Ιnna Braverman, CEO της Eco Wave Power
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γεννήτρια, η οποία αποτελεί πατέντα της Braverman και της Eco Wave Power φέρει στη μία άκρη της μια τεράστια μεταλλική κατασκευή που επιπλέει στο νερό και έναν βραχίονα που συνδέεται με ένα υδραυλικό κύκλωμα. Τα κύματα της θάλασσας «αναγκάζουν» την μεταλλική κατασκευή να ανέβει και να κατέβει και κατά συνέπεια τον βραχίονα, ο οποίος φέρει στην άλλη άκρη του ένα πιστόνι που συμπιέζει υγρό.

Το υγρό που συμπιέζεται οδηγείται με τη σειρά του σε δοχείο όπου αποθηκεύεται υπό πίεση και έπειτα μέσω του κυκλώματος περιστρέφει ένα υδραυλικό μοτέρ. Το τελευταίο συνδέεται με άξονα με ηλεκτρική γεννήτρια και έτσι παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από την εκμετάλλευση των κυμάτων.

Να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει την εγκατάσταση μίας τέτοιας πιλοτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Eco Wave Power στις ακτές της με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να αναφέρει σχετικές επενδύσεις ύψους που φτάνουν στα 138,7 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για έναν σταθμό που θα κατασκευαστεί στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και ειδικότερα στην πόλη Ordu με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 77 MW. Οι Η.Π.Α. είναι επίσης μια από τις χώρες που θα υιοθετήσουν την τεχνολογία της Eco Wave
Power με τον πρώτο πιλοτικό σταθμό να κάνει την εμφάνισή του στο λιμάνι του Los Angeles, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, κάθε μία MWh η οποία παράγεται με την μετατροπή της κυματικής ενέργειας σε ηλεκτρική, εξοικονομούνται, κατά μέσο όρο, 136 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα, ανάμεσα στα πλεονεκτήματα των κυματογεννητριών της Eco Wave Power είναι το σχετικά χαμηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας αλλά και η προσαρμογή των σταθμών στις απαιτήσεις για ηλεκτρική ενέργεια της εκάστοτε περιοχής αφού κάθε κυματογεννήτρια παράγει ένα MW και η μία μπορεί να τοποθετηθεί ακριβώς δίπλα στην άλλη εξοικονομώντας και χώρο, σε σχέση για παράδειγμα με μια ανεμογεννήτρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ