Αγόρασες αυτοκίνητο με δόσεις; Τι πρέπει να γνωρίζεις για να μην πληρώνεις ακριβή ασφάλεια

New cars

Φως πάνω στις δανειακές συμβάσεις αυτοκινήτων ρίχνει με ανακοίνωσή της η ΕΕΑΕ, εστιάζοντας σε ένα δικαίωμα που διατηρεί ο δανειολήπτης.

Τέλος στη σύγχυση που επικρατεί στις δανειακές συμβάσεις αυτοκινήτων βάζει ανακοίνωση της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδας (ΕΕΑΕ).

Ειδικότερα, σε μεγάλο μέρος των πολιτών επικρατούσε η πεποίθηση ότι εφόσον λαμβάνεται ένα δάνειο για αγορά αυτοκινήτου από μία τράπεζα, είναι μονόδρομος το ΙΧ να ασφαλιστεί σε ασφαλιστική εταιρεία που συνεργάζεται με το συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, σύμφωνα με την αριθμ. 462/14.5.2013 Εγκύκλιο της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ, δεν ισχύει, δεδομένου ότι ο δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει την ασφαλιστική εταιρεία της επιλογής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αγορά αυτοκινήτου

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΕAE

Με αφορμή ερωτήματα μελών της ΕΕΑΕ σχετικά με τις δανειακές συμβάσεις Αυτοκινήτων και τις πιέσεις που ασκούνται για την ασφάλισή τους σε συγκεκριμένες Εταιρείες συνεργαζόμενες με Πιστωτικά ιδρύματα, η Ένωση έθεσε σχετικό ερώτημα στον Νομικό Σύμβουλο.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνει τα εξής: σύμφωνα με την αριθμ. 462/14.5.2013 Εγκύκλιο της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ (περί προώθησης ασφαλιστηρίων συμβολαίων από πιστωτικά ιδρύματα), ο δανειολήπτης δεν υποχρεούται να ασφαλιστεί σε συνεργαζόμενη με το πιστωτικό ίδρυμα ασφαλιστική επιχείρηση αλλά διατηρεί το συμβατικό δικαίωμα να προσκομίσει ασφαλιστήριο της επιλογής του, εφόσον βέβαια αυτό πληροί τις καλύψεις που αναφέρονται στη δανειακή σύμβαση.

Η ανωτέρω Εγκύκλιος της ΤτΕ αναφέρεται γενικώς σε:

  • προώθηση ασφαλιστηρίων συμβολαίων από πιστωτικά ιδρύματα και
  • δανειακές συμβάσεις

Δηλαδή δεν αναφέρεται ειδικά σε δανειακές συμβάσεις, που αφορούν μόνο πώληση ακινήτων με σύναψη δανείου με πιστωτικό ίδρυμα-τραπεζική εταιρεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με την νομική γνωμοδότηση, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, των αρχών της ελευθερίας των συμβάσεων, της καλής πίστης, των συναλλακτικών ηθών και του υγιούς ανταγωνισμού, η Εγκύκλιος 462/2013 έχει εφαρμογή και στις πωλήσεις οχημάτων, που συνδέονται με τη λήψη δανείου και τη σύναψη δανειακής σύμβασης με πιστωτικό ίδρυμα.

αγορά αυτοκινήτου

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ