Το άγνωστο σήμα που θα κατακλύσει τους δρόμους της Ευρώπης -Γιατί μας προειδοποιεί

Zones Xamilon Ripon 1

Οι πόλεις που θέτουν περιορισμούς στην κίνηση των οχημάτων αυξάνονται και μαζί τους φέρνουν νέες προειδοποιητικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Περισσότερες από 150 πόλεις σε όλη την Ισπανία ετοιμάζονται για τη δημιουργία νέων Ζωνών Χαμηλών Ρύπων με απαγόρευση κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας. Και αυτό γιατί από το 2024 και μετά, οι πόλεις που δεν έχουν εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο θα έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα και κυρώσεις.

Zones Xamilon Ripon 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουσιαστικά οι ζώνες αυτές παραπέμπουν στον «πράσινο δακτύλιο» της Αθήνας, μόνο το πλαίσιο της εφαρμογής του θα είναι σαφώς αυστηρότερο, καθώς θα αποκλείονται από αυτές οχήματα τα οποία δεν είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή έστω plug-in υβριδικά.

Πέρα από την οδική σήμανση και τα οχήματα θα πρέπει να φέρουν σε εμφανές σημείο την ένδειξη της ενεργειακής κατηγορίας στην οποία ανήκουν, καθιστώντας πιο εύκολο τον τροχονομικό έλεγχο, ο οποίος ενδεχομένως θα πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα.

Zones Xamilon Ripon 3

Εκτός από το μέτρο του αποκλεισμού των συμβατικών οχημάτων από το κέντρο των μεγάλων αστικών κέντρων της Ευρώπης, ορισμένες πόλεις προκρίνουν τη λύση των διοδίων για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα, αποθαρρύνοντας τους χρήστες τους.

Ο χρόνος πιέζει, το 2024 ζυγώνει και το σύνολο των πόλεων που θα έπρεπε να έχουν ήδη ενεργοποιήσει τις νέες και υποχρεωτικές Ζώνες Χαμηλών Ρύπων από την 1η Ιανουαρίου του 2023, δεν το έχουν κάνει ακόμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Zones Xamilon Ripon 4

Για αυτό τον λόγο, το Υπουργείο Εσωτερικό και το Υπουργείο Μεταφορών της Ισπανίας προχώρησαν σε προειδοποίηση, αναφέροντας ότι είτε θα εφαρμόσουν τα μέτρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είτε θα αρχίσουν να φτάνουν τα πρώτα πρόστιμα και κυρώσεις στις ανυπάκουες πόλεις.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 15% από τις 150+ πόλεις που πρέπει να θεσπίσουν νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις, έχουν συμμορφωθεί με τη νέα νομοθεσία για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Μετάβαση.

Zones Xamilon Ripon 7
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πόλεις αυτές είναι εκείνες με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, καθώς και οι νησιωτικές με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, που θα πρέπει να ενεργοποιήσουν ένα νέο και πλήρες σχέδιο κινητικότητας.

Το σχέδιο που πρέπει όλοι να θεσπίσουν στις δημοτικές τους διατάξεις, ονομάζεται Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και περιλαμβάνει Ζώνες Χαμηλών Ρύπων, εγκατάσταση σημείων φόρτισης, βελτίωση δημόσιων συγκοινωνιών κ.α.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ