Άγνωστο πείραμα φέρνει την επανάσταση -Τι θα κρύβεται κάτω από τους δρόμους της Ευρώπης

ασύρματη φόρτιση

Τέλος στο άγχος της αυτονομίας υπόσχεται να βάλει μια τεχνολογία που δοκιμάζεται σε αρκετά μέρη του πλανήτη.

Η ΕΕ προωθεί ενεργά τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών και στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασίσει από το 2035 να απαγορευθεί η πώληση καινούργιων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Για να περάσουμε, ωστόσο, στο καθεστώς της ηλεκτροκίνησης, κρίνεται απαραίτητο να δημιουργηθούν και οι απαραίτητες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών φόρτισης που επιτρέπουν τον «ανεφοδιασμό» των μηδενικών ρύπων ΙΧ.

αυτοκινητόδρομος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές χώρες, ωστόσο, δείχνουν ότι δεν περιορίζονται στη φόρτιση των ηλεκτρικών ΙΧ μέσω καλωδίων, μιας και επιθυμούν να επιτρέψουν τη φόρτιση των οχημάτων και όσο αυτά βρίσκονται εν κινήσει.

Ανάμεσα σε αυτές και η Σουηδία που θέλει να «ηλεκτροδροτήσει» πάνω από 2.800 χλμ. αυτοκινητοδρόμου για την ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2045. Αρχικά επιλέχθηκε ο αυτοκινητόδρομος E20, που διασχίζει τη Σουηδία και ενώνει τις μεγάλες πόλεις της χώρας και τους μεγαλύτερους κόμβους logistics.

ασύρματη φόρτιση

Το πρότζεκτ βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης, χωρίς να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, μιας και εκκρεμούν αρκετές αποφάσεις, όπως το αν ο αυτοκινητόδρομος θα υποστηρίζει την εν κινήσει φόρτιση μόνο φορτηγών ή και επιβατικών ΙΧ. Στόχος πάντως της χώρας είναι μέχρι το 2025 να έχουν «εξηλεκτριστεί» περίπου 30 χλμ. του Ε20.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι με τους αυτοκινητόδρομους που ενσωματώνουν σύστημα ασύρματης φόρτισης βρίσκεται στην ατζέντα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Αντίστοιχα πρότζεκτ γίνονται και στις ΗΠΑ, με ένα εξ αυτών να έχει ήδη ολοκληρωθεί στο Ντιτρόιτ και λειτουργεί για την εξαγωγή χρήσιμων στοιχείων αναφορικά με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων.

ασύρματη φόρτιση

Ειδικότερα, κάτω από την επιφάνεια ενός δρόμου έχουν τοποθετηθεί χάλκινα πηνία, που μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια ασύρματα μέσω ενός μαγνητικού πεδίου, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται ως ενέργεια στην μπαταρία του οχήματος (το οποίο πρέπει να ενσωματώνουν ειδική συσκευή), φορτίζοντάς την.

Η επαγωγική φόρτιση προσφέρει χείρα βοηθείας στους οδηγούς μιας και τους απαλλάσσει από το άγχος της αυτονομίας, δεδομένου ότι η μπαταρία τους βρίσκεται συνεχώς σε καθεστώς φόρτισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ