9 στους 10 οδηγούς δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν -Η άγνωστη σπαζοκεφαλιά με το διπλό STOP

σήμα στοπ

Με γόρδιο δεσμό μοιάζει η παρουσία δύο STOP σε ισάριθμους δρόμους που διασταυρώνονται, αναγκάζοντας πολλούς οδηγούς να σκίσουν τα… πτυχία τους μπροστά σε ένα από τα πολλά παράδοξα των ελληνικών δρόμων.

Για κάποιους αποτελεί μία από τις πολλές… σπαζοκεφαλιές που μπορεί να συναντήσει κανείς στους ελληνικούς δρόμους, για άλλους έναν πραγματικό εφιάλτη.

Πρόκειται για το παράδοξο της παρουσίας περισσότερων του ενός STOP σε δρόμους οι οποίοι διασταυρώνονται και μάλιστα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι προφανής η απάντηση για το ποιο όχημα ή οδηγός έχει προτεραιότητα.

Ως γνωστόν, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει ότι στη θέα του συγκεκριμένου σήματος, ο οδηγός οφείλει να ακινητοποιήσει το όχημα και να ελέγξει προς όλες τις κατευθύνσεις πριν συνεχίσει την πορεία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμα στοπ

Η διαδικασία αυτή δεν αλλάζει ακόμα και στην περίπτωση που σε μια διασταύρωση υπάρχουν τοποθετημένα περισσότερα από ένα STOP. Ανεξαρτήτως, λοιπόν, προτεραιότητας, οι οδηγοί που βρίσκονται μπροστά στη μοναδική οκτάγωνη πινακίδα των ελληνικών δρόμων θα πρέπει να ακινητοποιήσουν το όχημά τους.

Από εκεί και πέρα θα κληθούν να κρίνουν ποιο από τα δύο αυτοκίνητα οφείλει να παραχωρήσει την προτεραιότητα, καθώς φαινομενικά ανήκουν στο ίδιο ακριβώς καθεστώς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτεραιότητα κρίνεται από την αμέσως επόμενη κρίσιμη παράμετρο, η οποία στην προκειμένη περίπτωση αφορά στη θέση των διασταυρωμένων αυτοκινήτων στο οδόστρωμα.

Σήμα στοπ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, προτεραιότητα έχει το αυτοκίνητο το οποίο προσεγγίζει τη διασταύρωση από τη δεξιά πλευρά, ενώ εκείνο το οποίο βρίσκεται από τα αριστερά οφείλει να περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί η διέλευση του άλλου οχήματος.

Πρακτικά, λοιπόν, η παρουσία δύο STOP σε μια διασταύρωση επιβάλλει στους οδηγούς να πράξουν με την κοινή λογική, καθώς η μια πινακίδα «εξουδετερώνει» την άλλη, επιτρέποντας στο όχημα που προσεγγίζει από τα δεξιά να συνεχίσει την πορεία του.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι αν στη συγκεκριμένη διασταύρωση υπάρχει και άλλος δρόμος ο οποίος δεν έχει σήμανση, τότε και οι δύο οδηγεί που συναντούν το STOP θα πρέπει να παραχωρήσουν προτεραιότητα στο όχημα με το οποίο διασταυρώνονται.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ