5 μέρες για τα Τέλη Κυκλοφορίας -Τι πρόστιμο πληρώνω

teli kikloforias prostima akinisia 2022

«Τσουχτερά» πρόστιμα περιμένουν τους οδηγούς που δεν προβούν στην εμπρόθεσμη πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας. Πώς γίνεται η καταβολή τους.

Μόλις λίγες ημέρες έχουν απομείνει για τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμένη των Τελών Κυκλοφορίας. Η παράταση που είχε δοθεί εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι οδηγοί πρέπει να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Όσοι δεν φροντίζουν για την εμπρόθεσμη πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας θα τεθούν αντίμετωποι με τα «τσουχτερά» πρόστιμα που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Μέσω του myCar η διαδικασία

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να αναζητήσουν τα ειδιοποιητήρια για τα Τέλη Κυκλοφορίας 2023 μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ και από εκεί μπορούν να τα εκτυπώσουν. Εναλλακτικά, η εκτύπωση μπορεί να γίνει από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, χωρίς να γίνει χρήση των κωδικών TAXISnet. Απλώς θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το έτος των Τελών Κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς γίνειται η πληρωμή

- Α) Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

- Β) Μέσω Web Banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη, από την τράπεζά σας, εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

- Γ) Τέλος, στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

Τα πρόστιμα

  • Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ,
  • Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • 0 ευρώ για τέλη κάτω των 30 ευρώ

Ψηφιακή ακινησία

Μέσω του myCar γίνειται, επίσης, και η ψηφιακή ακινησία. Δηλαδή, οι κάτοχοι αυτοκινήτων μπορούν να επιλέξουν την ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων, ώστε να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία και να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία, θα πρέπει να βρίσκονται σε κυκλοφορία, και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

Τα ποσά

Υπενθυμίζεται ότι για όσα αυτοκίνητα έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα έως 31 Οκτωβρίου 2010, οι ιδιοκτήτες θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας με βάση των κυβισμό τους.

Για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 η πληρωμή γίνεται με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ όσα καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές απαλλάσσονται πλήρως -κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας. -Δείτε τι θα πληρώσετε ακριβώς εδώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ