400.000 οδηγοί πρέπει να ανανεώσουν φέτος το δίπλωμα -Δες πότε λήγει το δικό σου

old-driver-100

Πάνω από 380.000 οδηγοί ανανέωσαν τις άδειες οδήγησής τους το 2022, ενώ άλλοι τόσοι πρέπει να τις ανανεώσουν φέτος.

Εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί χρειάζεται να ανανεώνουν τις άδειες οδήγησής τους κάθε χρόνο καθώς ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει βαριές ποινές και πρόστιμα, ενώ παράλληλα οι παραβάτες που έχουν ξεχάσει να το ανανεώσουν κινδυνεύουν να πληρώσουν και από την τσέπη τους κάποια υλική ζημιά που προκλήθηκε σε τροχαίο καθώς δεν θα τους καλύψει καμία ασφαλιστική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr πέρυσι ανανεώθηκαν 382.672 διπλώματα οδήγησης εκ των οποίων οι περίπου 42.000 πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά, ενώ οι υπόλοιπες ολοκληρώθηκαν σε κάποια Διεύθυνση Μεταφορών Περιφέρειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να τονίσουμε ότι η ανανέωση ανάλογα τον τύπο του διπλώματος μπορεί να ισχύει για τρία ή ένα χρόνο, ενώ διαφορετικός είναι και ο χρόνος ανανέωσης για τους κατόχους των παλαιών ροζ χάρτινων διπλωμάτων και εκείνων που κατέχουν την πλαστικοποιημένη κάρτα.

Για το ροζ χάρτινο έντυπο η πρώτη ανανέωση έρχεται μόλις ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του. Αντίθετα οι κάτοχοι των πλαστικών καρτών θα πρέπει να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους κάθε 15 έτη.

Οδηγοί άνω των 65 ετών πρέπει να ανανεώνουν την άδεια οδήγησης κάθε 3 χρόνια, ενώ μόλις ο οδηγός συμπληρώσει τα 80 χρόνια η ανανέωση γίνεται κάθε 2 χρόνια.

Για τα επαγγελματικά διπλώματα η ανανέωση πρέπει να γίνεται κάθε 5 χρόνια.

Επίσης οι κάτοχοι των παλαιών ροζ τρίπτυχων αδειών οδήγησης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και αμέσως μετά θα πρέπει να το ανανεώσουν αποκτώντας την πλαστική κάρτα οδήγησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιο είναι το κόστος ανανέωσης;

Το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης ανέρχεται σε τουλάχιστον 128 ευρώ καθώς περιλαμβάνει ένα παράβολο 50 ευρώ για την ανανέωση, ένα παράβολο 30 ευρώ για την έκδοση του διπλώματος και έναν παράβολο παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορά υπέρ τρίτων 18 ευρώ (108 ευρώ συνολικά) και δύο παράβολα των 10 ευρώ έκαστο που αφορούν στους γιατρούς.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2022 η αμοιβή 10 ευρώ του γιατρού έχει καταργηθεί και ο κάθε γιατρός μπορεί να ζητήσει αυτό που πιστεύει ότι αξίζει η εξέτασή του για την έκδοση του Πιστοποιητικού υγείας. Οι περισσότεροι γιατροί ζητούν πλέον 20 ευρώ οπότε και το κόστος της ανανέωσης μπορεί να ανέλθει στα 148 ευρώ, αλλά σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι που έχουν παραμείνει στα 10 ευρώ...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βαριά πρόστιμα για ληγμένες άδειες οδήγησης

Οι παραβάσεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αξιολογούνται με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας (χαμηλός, μεσαίος, υψηλός βαθμός επικινδυνότητας) και ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, ορίζονται τα ανάλογα πρόστιμα και ποινές για οδήγηση με ληγμένο δίπλωμα.

Τυπικά, το πρόστιμο για ληγμένο δίπλωμα οδήγησης ή για έλλειψη διπλώματος ανέρχεται στα 200 ευρώ. Αυτό ισχύει για αυτοκίνητα, αλλά και μοτοσυκλέτες. Όμως, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας που κρίνεται ότι έχει η παράβαση που κάνεις, το πρόστιμο μπορεί να κυμαίνεται στα 100 για παράβαση χαμηλής επικινδυνότητας, 300 ευρώ για παράβαση μεσαίας επικινδυνότητας και 600 ευρώ για παράβαση υψηλής επικινδυνότητας.

Επίσης η Τροχαία αφαιρεί επιτόπου τη ληγμένη άδεια οδήγησης και την αποστέλλει στην Υπηρεσία Έκδοσης ή στην περιοχή που δηλώνει ο παραβάτης ότι κατοικεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι πότε ισχύουν τα διπλώματα;

Το παλιό, χάρτινο ροζ δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού, ενώ το νεότερο τύπου κάρτας διαρκεί για 15 χρόνια από την έκδοσή του.

Πως ανανεώνεται η άδεια οδήγησης

Η ανανέωση του διπλώματος αποτελεί πλέον μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία για όλους τους οδηγούς καθώς μπορεί να πραγματοποιηθεί και ηλεκτρονικά μέσω του Gov.gr είτε παραδοσιακά μέσω των γκισέ στις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει την εύκολη και online διαδικασία θα πρέπει να επισκεφθεί το gov.gr και κατόπιν θα χρειαστεί:

-να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

-να μεταφορτώσετε την φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-να εκδώσετε και να πληρώσετε το κατάλληλο παράβολο (108 ευρώ)

-να γνωρίζετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας

-το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail)

-ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου

Βήμα-βήμα η online διαδικασία:

A. Διαδικασία ιατρικής εξέτασης

Με την είσοδό σας στην εφαρμογή, σας χορηγείται ένας τετραψήφιος αριθμός (PIN) και ενημερώνεστε για τις ειδικότητες των ιατρών από τις οποίες απαιτείται εξέταση.

Επισκέπτεστε τους ιατρούς, και τους γνωστοποιείτε τον τετραψήφιο αριθμό (PIN) που σας έχει χορηγηθεί, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας.

Με την ολοκλήρωση της ιατρικής εξέτασης, ενημερώνεται αυτόματα η εφαρμογή.

Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο κωδικό αριθμό (PIN) για όσους λοιπούς ιατρούς απαιτούνται.

Εφόσον έχετε κριθεί ικανός/ή από όλους τους γιατρούς ενημερώνεστε από την εφαρμογή με γραπτό μήνυμα (sms) και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε την αίτηση σας εντός (6) μηνών που διαρκούν τα πιστοποιητικά των γιατρών

Β. Ολοκλήρωση αίτησης

θα πρέπει να μεταφορτώσετε την προβλεπόμενη φωτογραφία και αρχείο με την σκαναρισμένη φυσική σας υπογραφή στην συνέχεια θα πρέπει να εκδώσετε και να πληρώσετε το προβλεπόμενο ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 108 ευρώ.

Γ. Παραλαβή νέας άδειας

Επιλέξτε τον τρόπο παραλαβής του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης.

Την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την παλιά άδεια οδήγησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλα τα βήματα, η εφαρμογή σας ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα και SMS.

Για τους κατόχους των παλαιών ροζ αδειών οδήγησης η διαδικασία είναι ίδια αλλά όταν είναι έτοιμη η νέα πλαστικοποιημένα άδεια οδήγησης θα πρέπει να παραδώσετε το παλαιό δίπλωμα στην Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ