4 ευρώ/λίτρο η βενζίνη: Πού έφτασε στα ύψη -Πραγματικότητα ή ένα μεγάλο λάθος;

πρατήριο υγρών καυσίμων

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία, μετά τη δημοσίευση επίσημων στοιχείων που εμφανίζουν ένα πρατήριο να διαθέτει καύσιμα στην τιμή των 4,0 ευρώ/λίτρο.

Στα ύψη έχουν εκτοξευσεί το τελευταίο διάστημα και πάλι οι τιμές των καυσίμων, προκαλώντας «πονοκεφάλο» στους οδηγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων τους.

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών δεν επηρεάζει αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες η Ιταλία όπου πρόσφατα στο προσκήνιο ήρθε ένα περιστατικό το οποίο αναστάτωσε τους πολίτες.

Η Ένωση Καταναλωτών της Ιταλίας, επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας (σ.σ. έχει μετονομαστεί σε Υπουργείο Επιχειρήσεων και Made in Italy), αναφέρει ότι υπάρχει ένα πρατήριο στην Καστελανέτα, στην επαρχία του Τάραντα, το οποίο διαθέτει τόσο τη βενζίνη όσο και το diesel στην τιμή των 4,0 ευρώ/λίτρο!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αντλία καυσίμου

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών της Ιταλίας, αναφέρει ότι είναι απίθανο να είναι αυτές οι τιμές πραγματικές, πόσω μάλλον όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το εν λόγω πρατήριο έχει κλείσει. Παράλληλα, πετάει το γάντι στις αρμόδιες αρχές, ζητώντας διευκρινίσεις για το πώς γίνεται να εμφανίζονται λάθος στοιχεία, τα οποία, δεδομένου ότι συνυπολογίζονται με τα πραγματικά, αλλοιώνουν πλήρως τους πραγματικούς μέσους όρους που αφορούν στις τιμές.

«Μας φαίνεται παράλογο. Ζητάμε από τη Διώξη Οικονομικού Εγκλήματος (Guardia di Finanza) να διευκρινίσει γιατί εμφανίζονται αυτά τα "ανώμαλα" δεδομένα. Αν πρόκειται για λάθος στην κοινοποίηση στοιχείων από τον πρατηριούχο, ή αν είναι λάθος του Υπουργείου, λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με άλλες ανεπίσημες πηγές ο πρατηριούχος έχει κλείσει εδώ και μήνες».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών συνεχίζει: «Αναρωτιόμαστε πώς το υπουργείο επεξεργάζεται τα δεδομένα, πώς υπολογίζει τους περιφερειακούς μέσους όρους, πώς διαχωρίζει τα ψευδή στοιχεία για να βγάλει τον μέσο όρο και, κυρίως, γιατί επιμένει να τα δημοσιεύει, δίνοντας λάθος πληροφορίες για τις τιμές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η Ένωση Καταναλωτών, εστιάζει και στο γεγονός ότι αποδεδειγμένα κάποια πρατήρια διαθέτουν βενζίνη υψηλών οκτανίων σε τιμές που υπερβαίνουν τα 3 ευρώ/λίτρο, την ίδια ώρα που υψώνει κραυγή αγωνίας για την εκτόξευση των τιμών στα πρατήρια αυτοεξυπηρέτησης των οδηγών.

«Από τις τις 31 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας, η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια αυτοεξυπηρέτησης των οδηγών έχει αυξηθεί κατά 18,4%, πάνω από 0,30 ευρώ, που ισοδυναμεί με επιβάρυνση 15,10 ευρώ για τον ανεφοδιασμό αυτοκινήτου με ρεζερβουάρ 50 λίτρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται κάλεσμα στην κυβέρνηση να λάβει δράση προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ