3+1 τεχνολογίες που αλλάζουν τα δεδομένα στο αυτοκίνητο

Οι νέες τεχνολογίες στο αυτοκίνητο που αλλάζουν τα δεδομένα

Αποτελούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο αυτές οι τεχνολογίες θα εφαρμοστούν σύντομα στα αυτοκίνητα ευρείας παραγωγής ή εφαρμόζονται ήδη.

Οι εξελίξεις στις τεχνολογίες που εφαρμόζονται στο αυτοκίνητο τρέχουν πλέον μεγάλη ταχύτητα και το μετατρέπουν ανάλογα γρήγορα σε ένα «έξυπνο» όχημα, το οποίο ανεβάζει την οδική ασφάλεια σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Το κάνουν παράλληλα πολύ πιο χρηστικό και εύκολο στην οδήγησή του, ενώ την ίδια στιγμή το «θωρακίζουν» και σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις, κρατώντας το επίκαιρο μέσω των διαρκών ασύρματων αναβαθμίσεων.

Το μέλλον του αυτοκινήτου βρίσκεται πλέον εδώ και οι τεχνολογίες που ακολουθούν αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην ευρεία παραγωγή σχετικά άμεσα, με τις περισσότερες να έχουν ήδη παρουσιαστεί από τις εταιρείες που τις εξελίσσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυρτές οθόνες και HUD σε όλο το μήκος του παρμπρίζ

Με την εφαρμογή τους να ετοιμάζεται για ευρεία παραγωγή από την επόμενη κιόλας χρονιά, οι ενιαίες κυρτές οθόνες που καταλαμβάνουν πλέον ολόκληρο το μήκος του ταμπλό είναι πραγματικότητα. Μαζί τους αναμένεται να φέρουν και επιφάνειες αφής, η οποίες αξιοποιούνται για τα «κρυμμένα» σε αυτές χειριστήρια των διαφόρων συστημάτων του αυτοκινήτου προσφέροντας έτσι μια hi-tech εικόνα στην καμπίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δύο περίπου χρόνια αναμένεται να περάσουν στην παραγωγή και τα Head Up Display συστήματα που θα καταλαμβάνουν όλο το κάτω μέρος του ταμπλό, από τη μία κολόνα στην άλλη. Έτσι ο οδηγός θα παίρνει το βλέμμα του από τον δρόμο εντυπωσιακά λιγότερες φορές σε σχέση με σήμερα με το εν λόγω HUD να φέρνει παράλληλα πιο κοντά τον πραγματικό κόσμο με την επαυξημένη πραγματικότητα.

Αναγνώριση προσώπου οδηγού ως αντικλεπτικό

Από τις πιο χαρακτηριστικές τεχνολογίες με σημαντική παρουσία στις sci-fi ταινίες εδώ και δεκαετίες, η αναγνώριση προσώπου τείνει να γίνει πλέον κοινός τόπος στα σύγχρονα smartphones. Μάλιστα θα βρει σύντομα εφαρμογή και στα αυτοκίνητα με τη γερμανική Continental να έχει παρουσιάσει ήδη το δικό της σύστημα που είναι έτοιμο να ενσωματωθεί ακόμη και σε υπάρχοντα μοντέλα.

Invisible to Visible (I2V) κάνει τα αόρατα... ορατά

Οι εξελίξεις στο αυτοκίνητο επιτρέπουν πλέον την αμφίδρομη επικοινωνία και την ανταλλαγή δεδομένων τόσο με άλλα οχήματα όσο και με υποδομές. Έτσι και μέσω της τεχνολογίας V2X (Vehicle to Everything) βελτιώνονονται εντυπωσιακά και τα επίπεδα οδικής ασφάλειας. «Παρακλάδι» της V2X είναι η Invisible-to-Visible (I2V).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσω της I2V ο οδηγός θα μπορεί να ενημερώνεται, μεταξύ άλλων, για την ύπαρξη άλλων οχημάτων και χρηστών του δρόμου (πεζοί, ποδηλάτες) που πλησιάζουν, για παράδειγμα, σε διασταυρώσεις όπου δεν υπάρχει ορατότητα. Έτσι ο οδηγός (αλλά και τα συστήματα του ίδιου του αυτοκινήτου) θα μπορεί να «βλέπει» πράγματα πριν ακόμη γίνουν αυτά ορατά στην πραγματικότητα και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ατυχήματος.

Πιο προσιτά συστήματα αυτόνομης οδήγησης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να λειτουργήσει σωστά ένα σύστημα αυτοματοποιημένης οδήγησης χρειάζεται έναν κεντρικό υπολογιστή με μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, κάτι που συνεπάγεται και αυξημένο κόστος. Οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα οδηγούν πλέον σε αυτή την κατεύθυνση με κατασκευαστές όπως η Ambarella να έχουν παρουσιάσει ήδη επεξεργαστές που προορίζονται γι' αυτή τη δύσκολη δουλειά, οι οποίοι κάνουν εφικτή την εφαρμογή συστημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης και σε πιο προσιτά στο κοινό μοντέλα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ