Η Skoda Octavia γιορτάζει τα 25 χρόνια της

Skoda Octavia 25th Annicersary 1

Το εμβληματικότερο μοντέλο στην σύγχρονη ιστορία της Skoda είναι η Octavia που αυτές τις μέρες κλείνει 25 χρόνια ζωής.

Η δεύτερη νιότη της Skoda ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1996 με την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου στη Mlada Boleslav και το ταυτόχρονα ξεκίνημα παραγωγής της πρώτης γενιάς της Octavia, του πιο σημαντικού μοντέλου της φίρμας. Έκτοτε, έχουν παρουσιαστεί τέσσερις γενιές Octavia και έχουν παραχθεί περισσότερα από επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Skoda Octavia 25th Anniversary 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1996 η Skoda ενσωματώθηκε πλήρως στον Όμιλο Volkswagen και παρουσίασε το πρώτο της μικρομεσαίο οικογενειακό. Για λόγους ιστορικής συνέχειας και παράδοσης, το νέο μοντέλο της Skoda ονομάστηκε Octavia. Η αρχική Octavia, που το όνομα της σημαίνει στα λατινικά “η όγδοη”, κυκλοφόρησε μεταξύ του 1959 και του 1971 και η παραγωγής της έφτασε τα 280.000 αυτοκίνητα. Η ονομασία προήλθε από το γεγονός ότι ήταν το όγδοο μοντέλο της Skoda μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το όγδοο με ανεξάρτητη ανάρτηση. Η συγκεκριμένη Octavia είχε γνωρίσει εμπορική επιτυχία και εκτός των συνόρων της τότε Τσεχοσλοβακίας, ενώ συνέβαλε και σε επιτυχίες σε διάφορους αγώνες ράλι, συμπεριλαμβανομένου και του χατ τρικ νικών στην κατηγορία της στον αγώνα του Μόντε Κάρλο από το 1961 έως το 1963.

Η σύγχρονη όμως ιστορία της Octavia ξεκίνησε το 1992, ένα χρόνο μετά την προσχώρηση της Skoda στον Όμιλο Volkswagen. Εκείνη την χρονιά ξεκίνησε και η εξέλιξη της πρώτης γενιάς Octavia στην σύγχρονη ιστορία του μοντέλου, με την σχεδίασή της να υποβοηθάτε και από την χρήση εικαστικών προγραμμάτων σε υπολογιστή. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός διαχρονικού liftback σχεδίου που άρεσε σε πολλούς και αναδείκνυε τον οικογενειακό χαρακτήρα της.

Skoda Octavia 25th Anniversary 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, η Skoda ξεκίνησε και τις προετοιμασίες για την κατασκευή μιας νέας προσαρμόσιμης, ανάλογα με τις ανάγκες, γραμμής παραγωγής στο νέο εργοστάσιο που θα επέτρεπε την ταυτόχρονη κατασκευή των εξαρτημάτων και των μηχανικών μερών με σκοπό την μέγιστη ταχύτητα παραγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν με την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου στις 3 Σεπτεμβρίου του 1996, να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα από τα 90.000 στα 350.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του πρακτικού liftback αμαξώματος της Octavia ήταν το υψηλό επίπεδο ασφάλειας που προσέφερε, με τον στάνταρ εξοπλισμό να περιλαμβάνει μετωπικούς και πλευρικούς αερόσακους. Επιπλέον, το γενναιόδωρο πορτμπαγκάζ είχε χωρητικότητα 528 λίτρα και η φόρτωση του ήταν εύκολη χάρη στην μεγάλη πέμπτη πόρτα.

Skoda Octavia 25th Anniversary 5

Η εμπορική καριέρα της πρώτης γενιάς Octavia ξεκίνησε το 1996 και οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ δύο εκδόσεων βενζίνης (1.6 MPI με 75 ίππους και 1.8 20v με 125 ίππους) και μίας πετρελαίου (1.9 TDI με 90 ίππους και μέση κατανάλωση 5,1 λτ./100 χλμ.). Η γκάμα κινητήρων επεκτάθηκε σταδιακά και συμπεριέλαβε και τον γνωστό 1.8 20vt των 150 ίππων. Η πιο πρακτική έκδοση Combi παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 1998, με την τετρακίνητη έκδοση να ακολουθεί ένα χρόνο μετά. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2010, είχαν παραχθεί περισσότερες από 973.000 Octavia με liftback αμάξωμα και πάνω από 472.000 με Combi αμάξωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησε η ακόμα πιο πετυχημένη εμπορικά δεύτερη γενιά της Octavia, που παραγόταν από το 2004 έως το 2013. Πέρα από τον ακόμα πιο ευρύχωρο και πρακτικό της χαρακτήρα, η δεύτερη γενιά στην σύγχρονη ιστορία της Octavia διέθετε και αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες, όπως οι κινητήρες FSI άμεσου ψεκασμού και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG.

Skoda Octavia 25th Anniversary 6

Η τρίτη γενιά του μοντέλου ήταν στην γραμμή παραγωγής από το 2011 έως το 2020, και στις 11 Νοεμβρίου του 2019 η Skoda παρουσίασε τη νέα τέταρτη γενιά που κοσμεί αυτή την στιγμή τις εκθέσεις των επίσημων εμπόρων. Σήμερα, η Skoda προσφέρει στην Octavia την μεγαλύτερη γκάμα κινητήρων στην ιστορία της, ενώ συνεχίζει να προσφέρεται και με τους δύο τύπους αμαξώματος, σε δικίνητες ή τετρακίνητες εκδόσεις.

Εκτός από τους αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, η νέα τέταρτη γενιά της Octavia διατίθεται σε ήπια υβριδικές εκδόσεις 48V, επαναφορτιζόμενες υβριδικές και φυσικού αερίου (CNG). Επιπλέον, οι χώροι έχουν μεγαλώσει σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, ενώ αναβαθμισμένος είναι ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας, καθώς και η συνδεσιμότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ