renault 4

25.000 ευρώ σε κάθε οδηγό που θα παραδώσει το δίπλωμα -Τελειώνει το πρόγραμμα που προκάλεσε σάλο

malta

Μέτρια έως χαμηλή χαρακτηρίζεται η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία που προέβλεπε την κατάθεση της άδειας οδήγησης για πέντε έτη έναντι 25.000 ευρώ προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στην Μάλτα πριν λίγους μήνες, όταν η κυβέρνηση του νησιού έβαλε σε ισχύ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα βάση του οποίου οι οδηγοί έως 30 ετών θα μπορούσαν να λάβουν 25.000 ευρώ, εάν άφηναν στην άκρη το δίπλωμα οδήγησής τους για 5 χρόνια.

Στόχος του προγράμματος ήταν να μειωθούν τα οχήματα που κυκλοφορούν στη νησιωτική χώρα των περίπου των 550.000 κατοίκων και τα οποία είχαν φθάσει στον πολύ υψηλό αριθμό των 457.000 επιβατικών και επαγγελματικών αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να μην οδηγήσουν κανένα όχημα τόσο στη Μάλτα, όσο και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και αντ’ αυτού να λάβουν πέντε ετήσιες δόσεις των 5.000 ευρώ και δωρεάν χρήση των λεωφορείων.

malta

Ωστόσο η πορεία του συγκεκριμένου έργου δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, καθώς ο χαμηλός αριθμός των αιτούντων απέδειξε πως ακόμα και υπό αυτό το πρίσμα δεν δύναται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και σε μεγάλη κλίμακα το ζήτημα του κυκλοφοριακού.

Τα αίτια εντοπίζονται στα δομικά χαρακτηριστικά της χώρας καθώς η απουσία σταθερών μέσων τροχιάς σημαίνει πως το επιβατικό κοινό πρέπει να βασιστεί αποκλειστικά στα λεωφορεία, τα οποία «κολλάνε» στο ίδιο ακριβώς κυκλοφοριακό κομφούζιο με τα αυτοκίνητα.

malta
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεπώς οι περισσότεροι οδηγοί επέλεξαν να μην αποποιηθούν του δικαιώματος τους να οδηγούν για πέντε χρόνια παρά το ποσό των 25.000 ευρώ, καθώς αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με τεράστια απώλεια χρόνου, ελευθερίας και ευελιξίας στην καθημερινότητά τους.

Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι με το πέρας της δράσης, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για νέα άδεια οδήγησης, αφού πρώτα συμπληρώσουν 15 ώρες μαθημάτων σε σχολή οδήγησης.

odigisi

Ανάμεσα στους ελάχιστους αιτούντες συγκαταλέγονται κυρίως φοιτητές που διαμένουν κοντά στο Πανεπιστήμιο που σπουδάζουν, άτομα που που εργάζονταν αποκλειστικά με τηλεργασία και άτομα που είχαν ήδη αποφασίσει να μετακομίσουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατομμυρίων ευρώ για την πενταετή περίοδο, πράγμα που σημαίνει πως η χρηματοδότηση επαρκεί για 1.000 αιτούντες. Παρ' όλα αυτά έως σήμερα και παρά το γεγονός ότι ο ακριβής τελικός αριθμός των αιτήσεων δεν έχει δημοσιοποιηθεί αναλυτικά, καθώς ο επίσημος κρατικός φορέας μεταφορών της Μάλτας ανακοίνωσε ότι θα αποκαλύψει τα πλήρη στατιστικά στοιχεία «όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή», υπολογίζεται πως μόνο σχεδόν 200 άτομα είχαν κάνει αίτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
euro

Θυμίζουμε πως οι αιτήσεις παραμένουν ανοιχτές έως τις 30 Ιουνίου 2026 και για να υπαχθεί κάποιος στο πρόγραμμα πρέπει να μην έχει υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας του, να διαμένει στη Μάλτα για τουλάχιστον επτά χρόνια, να έχει στην κατοχή τους άδεια οδήγησης κατηγορίας Β για τουλάχιστον 12 μήνες και να μην έχει ανακληθεί ποτέ και να μην έχει ανασταλεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ