Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη -Ποια επαγγέλματα είναι περιζήτητα

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στο αυτοκίνητο στην ΕΕ -τα περιζήτητα επαγγέλματα

Σημαντικές αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία στην ΕΕ αναμένεται να φέρει η νέα πρόταση της Κομισιόν για την κατασκευή και την διαχείριση των οχημάτων στο τέλος της ζωής τους.

Η EE προχωρά με τη δέσμη μέτρων «Προσαρμογή στον στόχο του 55%» (Fit for 55), στο δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον, με στόχο να μειώσει της εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά την κυκλική οικονομία στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και συγκεκριμένα στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τρόπο που κατασκευάζονται τα καινούργια αυτοκίνητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το παραπάνω στόχος είναι τα καινούργια αυτοκίνητα να είναι πιο εύκολα στην αποσυναρμολόγησή τους, όταν έρθει η ώρα της ανακύκλωσης, στο τέλος της ζωής τους και οι αποσυναρμολογητές να μπορούν να πάρουν από αυτά πιο εύκολα τις πρώτες ύλες που μπορούν να ανακυκλωθούν αλλά και σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Τα πλαστικά μέρη στα καινούργια αυτοκίνητα θα πρέπει επίσης να προέρχονται κατά 25% από ανακυκλωμένο πλαστικό επί του συνόλου και από αυτό το ποσοστό ένα 25% θα πρέπει να προέρχεται από αυτοκίνητα που έχουν περάσει από τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Συνολικά η Κομισιόν θέλει τουλάχιστον ένα 30% από τα πλαστικά που έχει ένα αυτοκίνητο που πηγαίνει για σκραπ να ανακυκλώνεται.

Η νέα δέσμη μέτρων αποσκοπεί παράλληλα στην περαιτέρω απεξάρτηση της Ευρώπης αναφορικά με τις πρώτες ύλες που χρειάζεται για να κατασκευάζει οχήματα στο έδαφός της. Αποσκοπεί επίσης και στον αυστηρότερο έλεγχο δεκάδων χιλιάδων οχημάτων που, ενώ προορίζονται για ανακύκλωση, βρίσκονται «ξαφνικά» σε ευρωπαϊκή χώρα εκτός ΕΕ να πωλούνται ως μεταχειρισμένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παραπάνω θα επιτευχθεί με περισσότερη διαφάνεια, περισσότερους ελέγχους αλλά και πιο εμφανές ηλεκτρονικό «αποτύπωμα» για κάθε αυτοκίνητο, το οποίο θα συνοδεύεται από αυστηρότερες ποινές για τους παρανομούντες.

Η νέα πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον. Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο νέος νόμος αναμένεται να οδηγήσει σε ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 12,3 εκατομμύρια τόνους το 2035, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 2,8 δισ. ευρώ, σε ισοδύναμα μέτρα.

Η νέα πρόταση αναμένεται επίσης να δημιουργήσει το 2035 έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ αλλά ακόμη πιο σημαντικά ίσως χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα σχετίζονται με την κυκλική οικονομία του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Να σημειωθεί επίσης ότι για πρώτη φορά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα αφορούν τα λεωφορεία, τα πούλμαν και τις μοτοσυκλέτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα η Κομισιόν εκτιμά ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα φτάσουν στις 22.100 με τις περισσότερες από αυτές να αφορούν επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην διαχείριση αποβλήτων, στην αποσυναρμολόγηση οχημάτων και στον κλάδο της ανακύκλωσης.

Άνθιση αναμένεται να δει και ο τομέας των μεταχειρισμένων ανταλλακτικών καθώς θα παρθούν μέτρα για την ενίσχυσή τού που θα δουν και την αξία των εν λόγω ανταλλακτικών να ανεβαίνει αφού θα παρουσιαστεί και αυξημένη ζήτηση.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ