208

Πήγαινε 20 χλμ./ώρα πάνω από το όριο και πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 7.500 ευρώ -Για ποιο λόγο

prostimo 7500€

Ο φάκελος με την ειδοποίηση έπεσε από τα χέρια της οδηγού όταν διαπίστωσε ότι για μια μικρή υπέρβαση του ορίου ταχύτητας θα πρέπει να πληρώσει ποσό αντίστοιχο με έναν ολόκληρο ετήσιο κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στην Ελλάδα, αν κάποιος οδηγός υπερβεί το όριο ταχύτητας έως 20 χλμ./ώρα, το πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ, χωρίς αφαίρεση πινακίδων. Πρόκειται για μια σχετικά ήπια ποινή που στόχο έχει την αποτροπή παραβάσεων χωρίς να δημιουργεί οικονομική ασφυξία. Όμως στη Γερμανία, μια παρόμοια παράβαση έγινε αφορμή για ένα από τα πιο απίστευτα περιστατικά των τελευταίων μηνών.

autobahn
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια γυναίκα οδηγός κοντά στην Κολωνία πήγαινε στον αυτοκινητόδρομο Α555 με 120 χλμ./ώρα, σε σημείο όπου το όριο ήταν 100. Κανονικά, αυτή η παράβαση στη Γερμανία τιμωρείται με πρόστιμο μόλις 60 ευρώ, ποσό ανάλογο με τη βαρύτητά της.

Ωστόσο, όταν άνοιξε τον φάκελο με την κλήση, έπαθε σοκ αφού στο ειδοποιητήριο αναγραφόταν πρόστιμο ύψους 7.500 ευρώ, δηλαδή πάνω-κάτω όσο ο ετήσιος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα.

klisi troxaias 7.500 eyro
Πηγή: geblitzt.de

Το περιστατικό συνέβη στις 4 Μαρτίου 2025 και έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στη Γερμανία. Η οδηγός, μόλις είδε το ποσό, πανικοβλήθηκε και επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές, υποψιαζόμενη πως πρόκειται για λάθος. Σε μέσα της χώρας, οι δημοτικές αρχές της Κολωνίας επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε επαφή μαζί της, ωστόσο δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες για το πώς προέκυψε το εξωφρενικό ποσό, επικαλούμενες το απόρρητο της υπόθεσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με Γερμανούς δικηγόρους, τέτοιου είδους λάθη δεν είναι τόσο σπάνια στη χώρα και για αυτό υπάρχουν εξειδικευμένα νομικά γραφεία που ελέγχουν αν τα ειδοποιητήρια που αφορούν παραβάσεις του ΚΟΚ ισχύουν. Ένα απλό σφάλμα στην πληκτρολόγηση ή ένα τεχνικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστιες αποκλίσεις.

kameres

Το ανησυχητικό είναι ότι αυτά τα λάθη δεν διορθώνονται αυτόματα, κι όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ακόμα και προφανείς αστοχίες απαιτούν να υποβάλει ένσταση ο πολίτης, τουλάχιστον μέσα σε δυο εβδομάδες, διαφορετικά το ποσό θεωρείται έγκυρο και πρέπει να καταβληθεί.

Το περιστατικό λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι καμία ειδοποίηση προστίμου δεν πρέπει να θεωρείται οριστική πριν ελεγχθεί. Παρότι στη Γερμανία φημίζονται για την ακρίβεια και την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, φαίνεται πως ούτε εκεί τα λάθη απουσιάζουν. Τώρα η εν λόγω οδηγός, έχοντας ήδη καταθέσει έφεση, περιμένει να δει το συνολικό ποσό να μειώνεται κατα 7.440 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ