10 πράγματα που δεν θα ξαναδούμε ποτέ στα αυτοκίνητα -Γιατί εξαφανίζονται

Manivela parathirou

Η αυτοκίνηση βιώνει τη μεγαλύτερη αλλαγή στη σύγχρονη ιστορία της, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να προβούν σε σημαντικές τομές στον σχεδιασμό και τον εξοπλισμό των προϊόντων τους.

Τεράστιες είναι οι αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν γίνει πολλά περισσότερα από ένα μέσο μετακίνησης. Μεταξύ άλλων, οι οθόνες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των οχημάτων, την ίδια ώρα που ο οδηγός συνεπικουρείται από σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης που καθιστούν ασφαλέστερες και ευκολότερες τις μετακινήσεις του.

Η έλευση, ωστόσο, νέων συστημάτων έχει επιφέρει τον εκτοπισμό κάποιων τεχνολογιών τις οποίες ουδέποτε μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα εξαφανιστούν από τον κόσμο των τεσσάρων τροχών. Ας δούμε ποιες είναι αυτές παρακάτω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

CD player

Πριν από περίπου 20 χρόνια, για να ακούμε μουσική στο αυτοκίνητό μας έπρεπε να έχουμε μαζί μας το αγαπημένο μας CD. Σήμερα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνδέσουμε, μέσω bluetooth, το κινητό μας τηλέφωνο.

cd player

Κεραίες

Πρόκειται για τις μεταλλικές κεραίες ραδιοφώνου που βλέπαμε στις οροφές των αυτοκίνητων και μπορούσαν να επεκταθούν και να «μαζευτούν» αρχικά με χειροκίνητο τρόπο και αργότερα με ειδικό μηχανισμό. Σήμερα, θέση στην οροφή των ΙΧ παίρνει όλο και περισσότερο το «πτερύγιο καρχαρία» (shark fin).

Μανιβέλες στα παράθυρα

Πριν από λίγα χρόνια, για να ανοιγοκλείνουν οι πίσω επιβάτες τα παράθυρα των αυτοκινήτων, κατέφευγαν στους περιστροφικούς μοχλούς των θυρών. Σήμερα, ωστόσο, τα περισσότερα μοντέλα έχουν στον βασικό τους εξοπλισμό ηλεκτρικά παράθυρα, με τους μοχλούς να έχουν αντικατασταθεί από κουμπιά.

μανιβέλα παραθύρου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μηχανικό χειρόφρενο

Σε μια γλυκιά ανάμνηση τείνει να εξελιχθεί και το μηχανικό χειρόφρενο, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των αυτοκινήτων έρχεται με ηλεκτρικό. Μερικά από τα μεγάλα προσόντα του τελευταίου είναι ότι προσφέρει αυξημένη ασφάλεια (σε πολλά ΙΧ ενεργοποιείται αυτόματα), την ίδια ώρα που καταλαμβάνει λιγότερο χώρο απ’ ό,τι ο παραδοσιακός μηχανισμός.

Ρεζέρβα

Η ρεζέρβα ένα αξεσουάρ που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια οδηγούς ανά τον κόσμο, καθώς τους έχει προσφέρει σανίδα σωτηρίας όταν ένα ελαστικό τους παρέδωσε πνεύμα. Σήμερα, ωστόσο, λάμπει δια της απουσίας της, έχοντας αντικατασταθεί από κιτ επισκευής.

ρεζέρβα αυτοκινήτου

Τασάκι και αναπτήρας

Αμφότερα αποτελούσαν τα αγαπημένα αξεσουάρ των καπνιστών οδηγών, αλλά πλέον δεν απαντώνται στα αυτοκίνητα (τουλάχιστον στον βασικό εξοπλισμό τους) δεδομένου ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επιδοθεί στη μάχη ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα προβλήματα που προκαλεί αυτή η βλαβερή συνήθεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλογικός πίνακας οργάνων

Επί δεκαετίες οι οδηγοί ενημερώνονταν για την ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου τους, τις στροφές του κινητήρα, την κατανάλωση καυσίμου κ.ο.κ., από τον αναλογικό πίνακα οργάνων. Τα καντράν, ωστόσο, γίνονται ολοένα και περισσότερο ψηφιακά, διευρύνοντας το εύρος πληροφοριών που λαμβάνει ο οδηγός.

πίνακας οργάνων

Παραδοσιακά κλειδιά

Παλαιότερα για να κλειδώσει/ξεκλειδώσει κάποιος το ΙΧ του έπρεπε να το εισάγει στην υποδοχή στην πόρτα, όταν σήμερα η ίδια διαδικασία γίνεται μέσω των μπουτόν που έχουν τα ηλεκτρονικά κλειδιά.

Μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων

Τα χειροκίνητα κιβώτια οδηγούνται σε αργό θάνατο, με τα αυτόματα να οικοδομούν τη δική τους αυτοκρατορία, μιας και έχουν γίνει πιο αποδοτικά και εξασφαλίζουν χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης και ρύπων. Φυσικά, οι οδηγοί εκτιμούν ιδιαίτερα την άνεση που τους προσφέρει η έλλειψη αριστερού πεντάλ κατά τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Μηχανικό κιβώτιο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμβατικοί λαμπτήρες

Οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να γυρνούν την πλάτη στις συμβατικές λυχνίες των φωτιστικών σωμάτων, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα LED φώτα. Τα τελευταία -μεταξύ άλλων- διακρίνονται για τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, την αποτελεσμάτικότητά τους στο σκοτάδι, και την αντοχή τους στον χρόνο και τη χρήση.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ